Jak powiązać tabele w mysql

0

jest taki projekt https://forum.pasja-informatyki.pl/99222/zadanie-z-baz-danych-nie-rozumiem
i teraz mam pytanie, dlaczego potrzebna jest taela powierz_nawoz ? nie można do powierzchni wrzucić id_nawozu?
jak mam w skrypcie uwzględnić relację między tabelami? bo nie rozumiem na czym to ma polegać co to zmienia że jest taka lub inna relacja

1
bartek164 napisał(a):

jest taki projekt https://forum.pasja-informatyki.pl/99222/zadanie-z-baz-danych-nie-rozumiem
i teraz mam pytanie, dlaczego potrzebna jest taela powierz_nawoz ?

nie jest potrzebna

nie można do powierzchni wrzucić id_nawozu?

można, ale jak dorzycisz do tabeli powierz_nawoz pola 'data_od' i 'data_do', to zrosumiesz,czemu lepiej miec w innej tabeli

jak mam w skrypcie uwzględnić relację między tabelami? bo nie rozumiem na czym to ma polegać co to zmienia że jest taka lub inna relacja

W jakim skrypcie? jakie relacje miedzy tabelami? Długa droga przed tobą w bazach. I wyboista.

0

bo na jednej powierzchni możesz wysiać wiele nawozów i jeden nawóz możesz siać na wielu powierzchniach. Poczytaj po łączeniu m..n

0

dobra dowiedziałem się dlaczego ta tabela dodatkowa powstała, denerwowwało mnie bo myślałem że ona musi ta być, ale nie musi,
natomiast problem mam taki że mam do stworzenia bazę danych obsługiwaną przez www, no i np. wykonuje zapytanie np. (pisze w php )-> "select * from tabela limit.$post[limit]" no i ok, pobietram limit przez forrmularz i działa, ale problem mam taki, że mam teraz wiele tabel, i nie wiem jak to zrobić,
wiem jak działają join-y, i teraz nie wiem czy mam wystosować takie zapytanie w kodzie php"select ... join ...." czy jak?
i nie wiem jak działa łączenie tabel w phpmyadmin, bo dodstaje tam jakiś klucz dodatkowy, ale nie wiem co to zmienia

0

bedzie czy nie bedzie? oto jest pytanie,
czy ta baza jest dobrze skonstruowana, dobrze zaznaczyłem relację?
4p.jpg

0

Czemu nr_pow jest w obszar?
Czemu pow_nawoz a nie obszar_nawoz? Takie powiązanie sprawia, że cały obszar musi być obsiany tym samym nawozem, mimo iż mogą być na nim różne rośliny, które wymagają różnego nawozu.
Czemu wyniki są do powierzchnia a nie do obszar? Ja bym tam wolał mieć wyniki rozbite na poszczególne rośliny a nie wszystkie razem
Do czego ma służyć tabela historia?

0

Czemu pow_nawoz a nie obszar_nawoz to był bład który przepisałem ale juz wyrzucilem..,

2 pytanie: nie wiem tak przepisałem, ale na 1 obszarze jest 1 roślnia musi być,
i nie rozumiem

wyniki, muszą się odnosić do powierzchni, i tam gdzie będzie np. ktoś poda że chce wyniki z 1 powierzchni to tam gdzie id_pow == 1 to tam zlicze/dodam wszystkie rozmiary do siebie i oblicze średnią. no bo i tak join-em połączyć 3 tabele powierzchnia - obszar - wyniki więc to chyba nie ma znaczenia?

historia zwiera poszczególne doświadczenia, doświadczenie to, nowe rośłni inna powierzchnia ....

1

nie wiem tak przepisałem, ale na 1 obszarze jest 1 roślnia musi być, skąd przepisałeś? To ty tą bazę projektujesz, zmieniasz, opisujesz, modlisz się nad nią, coś jeszcze innego? Jak masz jakiś opis rzeczywistości do którego masz bazę zaprojektować to by wypadało jego też podać...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1