Zsumowanie wartości za zamówienie

0

Witam,

Mam tabelę zawierającą kolumnę nr zamówienia, nazwa produktu, cena produktu. Chcę dodać do tabeli kolumnę, w której będzie zsumowana cena całego zamówienia niezależnie od produktu tzn. załóżmy,że mamy 5 produktów w zamówieniu nr 1 i dla każdego z tych produktów będzie z boku zsumowana ta sama wartość zamówienia oczywiście dla określonego nr zamówienia. Różne produkty mogą mieć tą samą cenę, wtedy będą różnić się nazwą. Próbowałem poprzez SELECT id_zamowienia, SUM(product_price) FROM Produkty GROUP BY product_price, ale nie działa to tak jak należy. Proszę pomóżcie jak rozwiązać ten problem, ew. podajcie wskazówki :)

Poz

0

Trochę bez sensu. Przecież wystarczy że zapytaniu albo widoku utworzysz sobie pole wyliczeniowe z potrzebną Ci sumą

2

grupowanie po polu na ktorym się wykonuje sumowanie nie jest najlepszym pomysłem

select produkty.*, sum_zam
from
    produkty
    inner join ( SELECT id_zamowienia as idz, SUM(product_price) as sum_zam FROM Produkty GROUP BY id_zamowienia) as s on s.idz=produkty.id_zamowienia
0
Panczo napisał(a):

grupowanie po polu na ktorym się wykonuje sumowanie nie jest najlepszym pomysłem

select produkty.*, sum_zam
from
    produkty
    inner join ( SELECT id_zamowienia as idz, SUM(product_price) as sum_zam FROM Produkty GROUP BY id_zamowienia) as s on s.idz=produkty.id_zamowienia

Dziękuję Panczo za pomoc :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1