Łączenie 2 tabel i podliczenie

0

Witam serdecznie,

jestem początkujący i zmagam się z takim oto zadaniem:

z tabel, ze strony:
https://www.w3schools.com/sql/trysql.asp?filename=trysql_select_all

muszę wydobyć i pokazać ilu i jakich klientów obsługiwała Nancy?

z góry dziękuje za pomoc :)

2

Ale nie pokazałeś ani nie napisałeś tutaj żadnych "swoich starań". Co już zrobiłeś z czym masz konkretnie problem ? ... Masz tu poniżej początek / część która powinna Cie naprowadzić na pełne rozwiązanie (nie rozwiązujemy tutaj "zadań domowych", a pomagamy znaleźć rozwiązanie):

SELECT c.CustomerName, COUNT(o.OrderID) as NumberOfOrder FROM Customers c
INNER JOIN Orders o
ON c.CustomerID = o.CustomerID

Group by c.CustomerName

Edit: Podpowiedź - musisz dorzucić jeszcze 1 tablice połączyć po employeID ... i na koniec użyć warunku where ...

0

Witam,
tak, masz rację, ale siedziałem nad tym cały dzień (czy uczę się SQLa dopiero od 24h) i dostałem od razu takie zadanie, prób było sporo.
Ale już się biorę za to co mi wysłałeś - bardzo dziękuję za pomoc :)

0

OK, poczytaj o łączeniach tabel np tu http://www.sqlpedia.pl/laczenie-tabel-sql/ (bardzo fajna stronka). Próbuj jak coś nie będzie szło wklej swój kod i napisz ... pomożemy ;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1