Auto_increment zapytanie

0

Witam próbowałem użyć zapytania na reset auto incrementu
$q=$db->query("ALTER TABLE zadania AUTO_INCREMENT = 0");

Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić dlaczego to zapytanie nic nie zmienia w rekordach lub powiedzieć co jest źle?

0

a co niby reset autoinkrementu miał by zmieniać a tabelach ?

0

Numerację. Potrzebuję żeby się odświeżył tak jakby :)

1

reset autoincrementu nic nie przenumeruje
http://viralpatel.net/blogs/reseting-mysql-autoincrement-column/

0

No to wię zmieniam pytanie na czy można opróżnić kolumnę z numeracja gdzie jest klucz primary?

1

w jakim celu taka operacja ? tego się raczej nie robi, do tego dochodzą więzy integralności bazy, które mogą stanowić blokadę

0

Bo np jest w tabeli
1 Monika
2 Sandra
3 Ania

Jak usunę Sandrę to się zrobi:

1 Monika
3 Ania

I chcę takie zapytanie żeby znowu jakby użyło auto increment i posortowało dobrze numerację
1 Monika
2 Ania

0

Zakładając, że masz nieskończenie wielu użytkowników to sortowanie się nie opłaca, już lepiej ostatniego wsadzić w te wolne miejsce.

0

@Nosor tylko po co Ci taka operacja potrzebna. Pamiętaj, że i tak użytkownik nie widzi tych ID, więc nie za bardzo widzę sens renumeracji, bo dla programu też nie liczy się czy ID ma dziury czy nie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1