Polskie znaki sql server

0

Czy w sql server są możliwe polskie znaki? Czy typ nvarchar coś pomoże?

0

wystarczy ustawić kodowanie bazy na UTF8 i możesz mieć znaki, jakie Ci się tylko zamarzą

0

Mogę to zrobić dla pojedyńczej tabelki?

0

Z tego co wyczytałem to sql server nie wspiera utf-8

1
Smutny Ogórek napisał(a):

Z tego co wyczytałem to sql server nie wspiera utf-8

https://docs.microsoft.com/en-us/sql/relational-databases/collations/collation-and-unicode-support

W SQL Server możesz ustawić sobie bez problemu polskie znaki COLLATE Latin1_General_CI_AS.
Poza tym możesz używać Unicode (w tym oczywiście polskich znaków i nie tylko) za pomocą typu danych nvarchar.

0

To najlepiej chyba będzie mi zmienić na nvarchar. Jakieś sprzeciwy?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1