MySQL połączenie wiele do wielu

0

Witam. Mam następujący problem. Powiedzmy, że posiadam dwie tabele:

STRAŻAK :
Id_strazak - jako klucz główny
Id- badania - jako klucz obcy

BADANIE:
Id_badania - jako klucz główny
Id_strazak - jako klucz obcy

Jak wyglądało by połączenie w konsoli jeden do wielu (jeden strażak ma wiele badań) i wiele do wielu (wiele strażaków ma wiele badań) na takim przykładzie? co z czym połączyć?

0

Aby otrzymać jeden do wielu (jeden strażak ma wiele badań) musisz usunąć id_badania z tabeli strażak i będzie git.
Jak chcesz mieć wiele do wielu to musisz zrobić tabele łączącą która przechowuje id_strażak i id_badania jako klucze obce.

0

a więc metodą CREATE TABLE muszę stworzyć nową tabelę, w której tworzę id_strazak i id_badania, a następnie klucz główny id_strazak łączę z id_strazak z utworzonej tabelki i analogicznie z id_badania, z tym, że z tabeli badania. Dobrze zrozumiałem?

0

@pawel9502: tak. Jeżeli masz relację ManyToMany to musisz utworzyć tabelę która łączącą.

title

0

mam jeszcze pytanie. Połączyłem klucze tak jak sugerowaliście w przypadku wiele do wielu. Co teraz z kolumną id_badania w tabeli strazak? usunąć czy połączyć z czymś?

0

Zostawiasz, to jest PK Twojej tabeli.

0
kate87 napisał(a):

Zostawiasz, to jest PK Twojej tabeli.

PK w tabeli STRAZAK to ID_STRAZAK.. czy źle myślę?

0

Mógłby ktoś sprawdzić czy poprawnie to zrobiłem? Jest to relacja wiele do wielu, gdzie strażak musi mieć przynajmniej jedno badanie, ale badanie może być przypisane do jednego bądź wielu strażaków. Czy w STRAŻAK powinienem dodać id_badania ?

0

mam jeszcze pytanie. Połączyłem klucze tak jak sugerowaliście w przypadku wiele do wielu. Co teraz z kolumną id_badania w tabeli strazak? usunąć czy połączyć z czymś?

usunąć..
Strażak może mieć wiele badań, co w takiej sytuacji chcesz wstawić do id_badania w tabeli strazak???
Tak samo badanie może dotyczyć wielu strażaków.
Więc do tego celu masz tabelę łączącą

0

Strażak musi mieć przynajmniej jedno badanie. Jak zatem zrobić, żeby nie dało się dodać strażaka bez badania? Teraz, jeśli dodam strażaka, jest on przyjmowany przez mysql. Dopiero jeśli w tabeli łączącej chcę id_strażak połączyć z id_badania i wpiszę NULL to wyrzuca błąd. Da się to jakoś inaczej zrobić?

0

Trochę pokręcona logika ..
Musisz najpierw dodać do tabeli łączącej powiązanie póki co nieistniejącego w bazie strażaka z jakimś badaniem...
Ale aby dodać do tabeli łączącej id_strazaka wpierw musisz go dodać to tabeli strazacy bo musisz znać jego ID

0

czyli teoretycznie nie ma sposobu żeby to rozwiązać.. :/

0

możesz to zrobić przy pomocy procedury składowanej która na wejściu (jako parametr) będzie miała ID badania i wykona dwie operacje, dopisze strazaka do tabeli strazacy oraz doda odpowiedni wpis do tabeli łączącej

0

Jak nie ma? Przeciez masz info ze masz dodac tabele asocjacyjna i id strażaka i id badania i laczyc tabelkę strażaków i badan z tabelka asocjacyjną. Potem robisz sobie eleganckie joiny i masz relacje wiele do wielu.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1