Ostatnie X rekordów sortowanych rosnąco

0

Witam,
Zakładając że mam w tabeli 10 rekordów z id od 1 do 10, chciałbym wyświetlić rekordy o id 8, 9, 10 - w tej właśnie kolejności. W jaki sposób można to uczynić?
Próbowałem czegoś w stylu:
SELECT * FROM tabela ORDER BY -id ASC LIMIT 3, ale zachowuje się tak jakby tego minusa tam nie było i zwraca rekordy malejąco.

0
SELECT id
FROM ( SELECT id FROM table ORDER BY id DESC LIMIT 3) as q1
ORDER BY id
0

jeżeli chciałbyś posłużyć się zakresem ID od ... do możesz to zrobić też w ten sposób

select
*
from tabela
where id between 8 and 10
order by id

lub jeszcze możesz korzystać z IN

select *
from tabela
where id IN (8,9,10)
order by id 

sam widzisz możliwości jest wiele :)

0
KiK napisał(a):

jeżeli chciałbyś posłużyć się zakresem ID od ... do możesz to zrobić też w ten sposób

select
*
from tabela
where id between 8 and 10
order by id

lub jeszcze możesz korzystać z IN

select *
from tabela
where id IN (8,9,10)
order by id 

sam widzisz możliwości jest wiele :)

rzeczywiści zapomniałem o limicie, zwracam honor :) zapytanie ogrodnika jest OK

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1