Wyświetlenie wszystkich rekordów ale daty z innym formatem

0

Witam,

Mam problem w wyświetleniu wszystkich uczniów wraz z datą Urodzin w formacie MM/DD/RRRR.
wszystko się znajduję w jednej tabeli np. Szkola.

Próbowałem już opcji takich jak:

SELECT * FROM szkola WHERE CONVERT(datetime, urodziny, 101);  //101 to właśnie ten format daty

lub różnymi kombinacjami tego, oraz to_date, CAST i jakoś nie moge tego rozgryźć.

0

jeżeli chodzi mssql to tak:

select
    convert(varchar(10),urodziny,101)
from
    szkola
0
Panczo napisał(a):

jeżeli chodzi mssql to tak:

select
    convert(varchar(10),urodziny,101)
from
    szkola

Niestety, próbuje na tej stronie i nic nie wychodzi: https://www.w3schools.com/sql/trysql.asp?filename=trysql_select_all
A nawet gdyby, to tylko ten select zmieni datę na inny typ i ją wyświetli, a jak wyświetlić wszystkie wiersze i zmienić datę na inny typ?

0

Rumci ja nie wiem czego oczekujesz po stronie którą podałeś, ale tam nie jest sprecyzowane nawet jaki to jest silnik, a to podstawa żeby rozmowiać o formacie wyświetlania w bazie. i jak pisałem wcześniej, zapuytanie zadziała poprawnie: http://sqlfiddle.com/#!6/d89d8/1

I select który napisałem pobierze z kolumny urodziny datę i wyświetli w formacie mm/dd/yyyy, moze zanim zaczniesz zastanawiać się nad konwersją i formatowaniem danych, zaczniesz od podstaw jak te dane się wyciąga, bo po interpretacji zapytania, jeszcze brak Ci totalnych podstaw.

0
Panczo napisał(a):

Rumci ja nie wiem czego oczekujesz po stronie którą podałeś, ale tam nie jest sprecyzowane nawet jaki to jest silnik, a to podstawa żeby rozmowiać o formacie wyświetlania w bazie. i jak pisałem wcześniej, zapuytanie zadziała poprawnie: http://sqlfiddle.com/#!6/d89d8/1

I select który napisałem pobierze z kolumny urodziny datę i wyświetli w formacie mm/dd/yyyy, moze zanim zaczniesz zastanawiać się nad konwersją i formatowaniem danych, zaczniesz od podstaw jak te dane się wyciąga, bo po interpretacji zapytania, jeszcze brak Ci totalnych podstaw.

Poszukałem na własną rękę i raczej się nie da.
Panczo, niestety nadal nie zrozumiałeś mojego pytania, ponieważ ja chciałem wyświetlić WSZYSTKIE dane, ale tylko zmienić format wyświetlanej daty i przepraszam, ale nie powinienem obrażać tutaj kogokolwiek kto chce pomóc.

Określę mój problem trochę inaczej:
Tablica z nazwą Szkoła, zawiera różne dane takie jak: Nazwa, Państwo, Miasto, Ulica, Data_zalozenia....

By wyświetlić wszystko, ale z datą w innym formacie, muszę używając SELECT wypisać wszystkie kolumny.
SELECT Nazwa, Państwo, Miasto, Ulica, to_char(Data_zalozenia, 'MM/DD/YYYY) FROM Szkoła;

Coś w tym stylu, nie chodzi mi o metodę(chociaż super by było znać przykład użycia), ale o to żeby nie wypisywać wszystkiego. Dlaczego? Ponieważ jeśli bym miał dużo kolumn, to bym musiał dużo wypisywać, tylko po to by wyświetlić date inaczej.

Ja chciałem zeby to wyglądało jakoś tak:
SELECT *, to_char(Data_zalozenia, 'MM/DD/YYYY) FROM Szkoła;
(Wiem że to nie zadziała, to tylko pokazanie o co mi chodzi z niewypisywaniem wszystkiego)

PS Panczo proszę następnym razem nie obrażaj lub nie wytykaj nikomu czyjejś niewiedzy, chyba że naprawdę nie wie czegoś(Ale to możesz stwierdzić dopiero po kilku postach, a nie od razu)

0

Rumci, Używanie * w zapytaniach jest złem.
Ale skoro się uierasz, to możesz zrobić to właśnie tak, jak napisałeś...

SELECT *, to_char(data_zalozenia, 'mm/dd/yyyy') as sformatowana_data_zalozenia FROM tabela

A czy zadziała ? Nie wiem... Nie wiem, jakiej bazy używasz...

0
Marcin.Miga napisał(a):

Rumci, Używanie * w zapytaniach jest złem.
Ale skoro się uierasz, to możesz zrobić to właśnie tak, jak napisałeś...

SELECT *, to_char(data_zalozenia, 'mm/dd/yyyy') as sformatowana_data_zalozenia FROM tabela

A czy zadziała ? Nie wiem... Nie wiem, jakiej bazy używasz...

No to może nie zrozumiałem, więc przepraszam.

Używam Oracle SQL Developer do baz danych

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1