suma z dwóch tabel

0

hej mam dwie tabele:
id pay_id cost
1 3 100
2 1 30
3 1 30
i druga tabele

id name
1 karta kredytowa
2 gotowka
3 platnosc za pobraniem

w jaki sposob zsumowac ilosc operacji i sume dla kazdej wartosci z drugiej tabeli np.
karta kredyotwa 2 operacja 60zl

0

Spróbuj sumować cost w pierwszej tabeli, łączysz z drugą i w where robisz id in podzapytanie w którym wybierasz id z drugiej tabeli.
Pokaż co Ci wyszło.

0

tak ale chce zeby zwrocilo automatycznie wszystkie id, bo uzytkownik moze dodawac nowe pozycje do pierwszej i drugiej tabeli

0

W tym wypadku dostaniesz 3 rekordy w tym 1 będzie miał puste dane dla "gotówki":

SELECT t1.id, t1.name, Count(t2.pay_id) as Ilosc_Operacji, Sum(t2.cost) as WartoscTransakcji
FROM tabela1 t1 Left join tabela2 t2
ON t1.id = t2.pay_id
GROUP BY t1.id, t1.name

0

okej super, a da rade wyswietlic to w jednym rekordzie wszystko?

0

chce zeby mi to zwrocilo w formie jednego wiersza tzn wartosc1 -123 wartosc2 -2456y itp.bo to jest podsumowanie calego raportu

0

tak z rollup dodaje wszystkie wartosci , domyslnie to zwraca mi:
name wartosc
pay1 50
pay2 70
pay3 20

a chcialbym zeby to bylo w jednym wierszu tzn
pay1 pay2 pay3
50 70 20

0

Poczytaj o PIVOT

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1