Brak możliwości połączenia z bazą / http://localhost:8080/apex (Oracle)

0

Cześć,

Na wstępie pragnę zaznaczyć, że jak chodzi o bazy danych to jestem lewy - więc tłumaczcie proszę jak dosłownie osobie początkującej :)
Nie wiem czemu, ale nie mogę połączyć się z bazą, czy wejść bezpośrednio na: http://localhost:8080/apex
bo wyrzuca mi błąd, że nie można połączyć się z serwerem localhost:8080, jak w załączeniu.

Dodałem port 8080 w zaporze windows 10, ale nic to nie pomaga... Szukałem rozwiązania w internecie, ale jak już coś znalazłem, to jest to opisane takim językiem, że dla mnie jest to całkowicie niezrozumiałe.

Z góry dzięki za pomoc :)

1
  1. to na co próbujesz wejść to nie baza danych tylko Oracle Application Express, do poczytania W skrócie i Strona domowa
  2. napisz dokładnie co zainstalowałeś (i jak!)
  3. napisz co chcesz osiągnąć
  4. profilaktycznie uruchom cmd i wpisz lsnrctl status a wynik daj tutaj
0
  1. instalowałem wszystko domyślnie, zgodnie z tą instrukcją: http://andrzejklusiewicz.blogspot.com/2010/11/kurs-oracle-sql-przygotowania-przed.html
  2. chciałbym przerobić materiał z kursu, który podałem wyżej, a niestety na ten moment nie mogę,

C:\Users\Piotr>lsnrctl status

LSNRCTL for 64-bit Windows: Version 11.2.0.2.0 - Production on 04-PAĆ-2017 0029

Copyright (c) 1991, 2014, Oracle. All rights reserved.

Connecting to (DESCRIPTION=(ADDRESS=(PROTOCOL=IPC)(KEY=EXTPROC1)))
STATUS of the LISTENER

Alias LISTENER
Version TNSLSNR for 64-bit Windows: Version 11.2.0.2.0 - Production
Start Date 02-PAĆ-2017 2011
Uptime 1 days 3 hr. 34 min. 17 sec
Trace Level off
Security ON: Local OS Authentication
SNMP OFF
Default Service XE
Listener Parameter File C:\oraclexe\app\oracle\product\11.2.0\server\network\admin\listener.ora
Listener Log File C:\oraclexe\app\oracle\diag\tnslsnr\DESKTOP-500OBJB\listener\alert\log.xml
Listening Endpoints Summary...
(DESCRIPTION=(ADDRESS=(PROTOCOL=ipc)(PIPENAME=\.\pipe\EXTPROC1ipc)))
(DESCRIPTION=(ADDRESS=(PROTOCOL=tcp)(HOST=DESKTOP-500OBJB)(PORT=1521)))
Services Summary...
Service "CLRExtProc" has 1 instance(s).
Instance "CLRExtProc", status UNKNOWN, has 1 handler(s) for this service...
Service "PLSExtProc" has 1 instance(s).
Instance "PLSExtProc", status UNKNOWN, has 1 handler(s) for this service...
The command completed successfully

PS: dodam, że na poprzednim laptopie z win7 nie miałem problemu z połączeniem, a instalowałem z tego co pamiętam developera i bazę w taki sam sposób :(

1

to jeszcze daj zawartość pliku C:\oraclexe\app\oracle\product\11.2.0\server\network\admin\listener.ora

0
abrakadaber napisał(a):

to jeszcze daj zawartość pliku C:\oraclexe\app\oracle\product\11.2.0\server\network\admin\listener.ora

Proszę:

SID_LIST_LISTENER =
(SID_LIST =
(SID_DESC =
(SID_NAME = PLSExtProc)
(ORACLE_HOME = C:\oraclexe\app\oracle\product\11.2.0\server)
(PROGRAM = extproc)
)
(SID_DESC =
(SID_NAME = CLRExtProc)
(ORACLE_HOME = C:\oraclexe\app\oracle\product\11.2.0\server)
(PROGRAM = extproc)
)
)

LISTENER =
(DESCRIPTION_LIST =
(DESCRIPTION =
(ADDRESS = (PROTOCOL = IPC)(KEY = EXTPROC1))
(ADDRESS = (PROTOCOL = TCP)(HOST = DESKTOP-500OBJB)(PORT = 1521))
)
)

DEFAULT_SERVICE_LISTENER = (XE)

1

Wrzucaj zawartość pliku w znacznik code - łatwiej się czyta.

  1. uruchom cmd
  2. wpisz lsnrctl stop
  3. Zastąp plik C:\oraclexe\app\oracle\product\11.2.0\server\network\admin\listener.ora tym
SID_LIST_LISTENER =
    (SID_LIST =
        (SID_DESC =
            (SID_NAME = PLSExtProc)
            (ORACLE_HOME = C:\oraclexe\app\oracle\product\11.2.0\server)
            (PROGRAM = extproc)
        )
        (SID_DESC =
            (SID_NAME = CLRExtProc)
            (ORACLE_HOME = C:\oraclexe\app\oracle\product\11.2.0\server)
            (PROGRAM = extproc)
        )
        (SID_DESC =
            (GLOBAL_DBNAME = XE)
            (ORACLE_HOME = C:\oraclexe\app\oracle\product\11.2.0\server)
            (SID_NAME = XE)
        )
    )

LISTENER =
    (DESCRIPTION_LIST =
        (DESCRIPTION =
            (ADDRESS = (PROTOCOL = IPC)(KEY = EXTPROC1))
            (ADDRESS = (PROTOCOL = TCP)(HOST = DESKTOP-500OBJB)(PORT = 1521))
        )
    )

DEFAULT_SERVICE_LISTENER = (XE)
  1. wpisz lsnrctl start
  2. wpisz lsnrctl status i daj tu wynik (weź go w znacznik code)
  3. wpisz tnsping xe i daj tu wynik (weź go w znacznik code)
  4. spróbuj się połączyć z bazą np. SQL Developerem
0

Niestety dalej to samo, nie łączy. Tutaj zrzut:

C:\Users\Piotr>lsnrctl stop

LSNRCTL for 64-bit Windows: Version 11.2.0.2.0 - Production on 05-PAĆ-2017 00:01:14

Copyright (c) 1991, 2014, Oracle.  All rights reserved.

Connecting to (DESCRIPTION=(ADDRESS=(PROTOCOL=IPC)(KEY=EXTPROC1)))
TNS-01190: The user is not authorized to execute the requested listener command

C:\Users\Piotr>lsnrctl start

LSNRCTL for 64-bit Windows: Version 11.2.0.2.0 - Production on 05-PAĆ-2017 00:04:29

Copyright (c) 1991, 2014, Oracle.  All rights reserved.

TNS-01106: Listener using listener name LISTENER has already been started

C:\Users\Piotr>lsnrctl status

LSNRCTL for 64-bit Windows: Version 11.2.0.2.0 - Production on 05-PAĆ-2017 00:05:00

Copyright (c) 1991, 2014, Oracle.  All rights reserved.

Connecting to (DESCRIPTION=(ADDRESS=(PROTOCOL=IPC)(KEY=EXTPROC1)))
STATUS of the LISTENER
------------------------
Alias                     LISTENER
Version                   TNSLSNR for 64-bit Windows: Version 11.2.0.2.0 - Production
Start Date                04-PAĆ-2017 21:50:45
Uptime                    0 days 2 hr. 14 min. 15 sec
Trace Level               off
Security                  ON: Local OS Authentication
SNMP                      OFF
Default Service           XE
Listener Parameter File   C:\oraclexe\app\oracle\product\11.2.0\server\network\admin\listener.ora
Listener Log File         C:\oraclexe\app\oracle\diag\tnslsnr\DESKTOP-500OBJB\listener\alert\log.xml
Listening Endpoints Summary...
  (DESCRIPTION=(ADDRESS=(PROTOCOL=ipc)(PIPENAME=\\.\pipe\EXTPROC1ipc)))
  (DESCRIPTION=(ADDRESS=(PROTOCOL=tcp)(HOST=DESKTOP-500OBJB)(PORT=1521)))
Services Summary...
Service "CLRExtProc" has 1 instance(s).
  Instance "CLRExtProc", status UNKNOWN, has 1 handler(s) for this service...
Service "PLSExtProc" has 1 instance(s).
  Instance "PLSExtProc", status UNKNOWN, has 1 handler(s) for this service...
The command completed successfully

C:\Users\Piotr>connect system/oracle
'connect' is not recognized as an internal or external command,
operable program or batch file.

1

dobra bo widzę, że żeby zatrzymać nasłuch potrzebujesz uprawnień admina dla cmd.
Zrób to samo jeszcze raz ale musisz odpalić cmd jako admin (prawym i uruchom jako administrator)
Poza tym to connect system/oracle jest niepoprawnym poleceniem - jak już to sqlplus system/oracle as sysdba albo sqlplus sys/oracle as sysdba

0

Abrakadaber, zrobiłem jak poradziłeś, ale to jeszcze chyba nie to:

C:\Windows\system32>lsnrctl stop

LSNRCTL for 64-bit Windows: Version 11.2.0.2.0 - Production on 05-PAĆ-2017 18:27:30

Copyright (c) 1991, 2014, Oracle.  All rights reserved.

Connecting to (DESCRIPTION=(ADDRESS=(PROTOCOL=IPC)(KEY=EXTPROC1)))
The command completed successfully

C:\Windows\system32>lsnrctl start

LSNRCTL for 64-bit Windows: Version 11.2.0.2.0 - Production on 05-PAĆ-2017 18:28:25

Copyright (c) 1991, 2014, Oracle.  All rights reserved.

Starting tnslsnr: please wait...

TNSLSNR for 64-bit Windows: Version 11.2.0.2.0 - Production
System parameter file is C:\oraclexe\app\oracle\product\11.2.0\server\network\admin\listener.ora
Log messages written to C:\oraclexe\app\oracle\diag\tnslsnr\DESKTOP-500OBJB\listener\alert\log.xml
Listening on: (DESCRIPTION=(ADDRESS=(PROTOCOL=ipc)(PIPENAME=\\.\pipe\EXTPROC1ipc)))
Listening on: (DESCRIPTION=(ADDRESS=(PROTOCOL=tcp)(HOST=DESKTOP-500OBJB)(PORT=1521)))

Connecting to (DESCRIPTION=(ADDRESS=(PROTOCOL=IPC)(KEY=EXTPROC1)))
STATUS of the LISTENER
------------------------
Alias                     LISTENER
Version                   TNSLSNR for 64-bit Windows: Version 11.2.0.2.0 - Production
Start Date                05-PAĆ-2017 18:28:29
Uptime                    0 days 0 hr. 0 min. 3 sec
Trace Level               off
Security                  ON: Local OS Authentication
SNMP                      OFF
Default Service           XE
Listener Parameter File   C:\oraclexe\app\oracle\product\11.2.0\server\network\admin\listener.ora
Listener Log File         C:\oraclexe\app\oracle\diag\tnslsnr\DESKTOP-500OBJB\listener\alert\log.xml
Listening Endpoints Summary...
  (DESCRIPTION=(ADDRESS=(PROTOCOL=ipc)(PIPENAME=\\.\pipe\EXTPROC1ipc)))
  (DESCRIPTION=(ADDRESS=(PROTOCOL=tcp)(HOST=DESKTOP-500OBJB)(PORT=1521)))
Services Summary...
Service "CLRExtProc" has 1 instance(s).
  Instance "CLRExtProc", status UNKNOWN, has 1 handler(s) for this service...
Service "PLSExtProc" has 1 instance(s).
  Instance "PLSExtProc", status UNKNOWN, has 1 handler(s) for this service...
Service "XE" has 1 instance(s).
  Instance "XE", status UNKNOWN, has 1 handler(s) for this service...
The command completed successfully

C:\Windows\system32>tnsping xe

TNS Ping Utility for 64-bit Windows: Version 11.2.0.2.0 - Production on 05-PAĆ-2017 18:29:02

Copyright (c) 1997, 2014, Oracle.  All rights reserved.

Used parameter files:
C:\oraclexe\app\oracle\product\11.2.0\server\network\admin\sqlnet.ora


Used TNSNAMES adapter to resolve the alias
Attempting to contact (DESCRIPTION = (ADDRESS = (PROTOCOL = TCP)(HOST = DESKTOP-500OBJB)(PORT = 1521)) (CONNECT_DATA = (SERVER = DEDICATED) (SERVICE_NAME = XE)))
OK (0 msec)

C:\Windows\system32>sqlplus system/oracle as sysdba

SQL*Plus: Release 11.2.0.2.0 Production on Cz Pač 5 18:30:33 2017

Copyright (c) 1982, 2014, Oracle.  All rights reserved.

ERROR:
ORA-12560: TNS:protocol adapter error


Enter user-name: system
Enter password:
ERROR:
ORA-12560: TNS:protocol adapter error


Enter user-name:

1

powinno być ok - najważniejsze, że teraz nasłuch po tcp działa:

Service "XE" has 1 instance(s).
  Instance "XE", status UNKNOWN, has 1 handler(s) for this service...

i odpowiada na ping. Spróbuj się połączyć SQL Developerem albo sqlplusem tak sqlplus sys/oracle@xe as sysdba

0

Niestety, ale nadal nic z tego, może ja coś źle robię?
jako usera wpisałem: sqlplus sys
jako hasło: oracle@xe as sysdba

1

user: sys
password: oracle (o ile takie wpisałeś przy instalacji)
hostname: localhost
port: 1521
sid: xe
role: sysdba

0
abrakadaber napisał(a):

user: sys
password: oracle (o ile takie wpisałeś przy instalacji)
hostname: localhost
port: 1521
sid: xe
role: sysdba

Tak, hasło dałem jako "oracle", wszystko pozostałe mam tak jak napisałeś i dalej mam:

"Status : Failure -Test failed: Listener refused the connection with the following error:
ORA-12518, TNS:listener could not hand off client connection"

Masz jeszcze jakieś pomysły? :) nie rozumiem, czemu na innym kompie jest taki problem. Może coś w windowsie jest do zrobienia?

PS: może istotne, ale przy uruchamianiu usługi OracleServiceXE pojawia się komunikat jak w załączniku.

1

miałem Ci odpisać i zapomniałem :)

  1. uruchom cmd jako admin
  2. wpisz lsnrctrl
  3. status i wklej tu wynik
  4. start i wklej tu wynik
0
abrakadaber napisał(a):

miałem Ci odpisać i zapomniałem :)

  1. uruchom cmd jako admin
  2. wpisz lsnrctrl
  3. status i wklej tu wynik
  4. start i wklej tu wynik

Ok, spoko i tak dzięki za pomoc ;)

Łap:

C:\Windows\system32>lsnrctl

LSNRCTL for 64-bit Windows: Version 11.2.0.2.0 - Production on 11-PAĆ-2017 00:37:29

Copyright (c) 1991, 2014, Oracle.  All rights reserved.

Welcome to LSNRCTL, type "help" for information.

LSNRCTL> status
Connecting to (DESCRIPTION=(ADDRESS=(PROTOCOL=IPC)(KEY=EXTPROC1)))
STATUS of the LISTENER
------------------------
Alias                     LISTENER
Version                   TNSLSNR for 64-bit Windows: Version 11.2.0.2.0 - Production
Start Date                11-PAĆ-2017 00:30:50
Uptime                    0 days 0 hr. 6 min. 50 sec
Trace Level               off
Security                  ON: Local OS Authentication
SNMP                      OFF
Default Service           XE
Listener Parameter File   C:\oraclexe\app\oracle\product\11.2.0\server\network\admin\listener.ora
Listener Log File         C:\oraclexe\app\oracle\diag\tnslsnr\DESKTOP-500OBJB\listener\alert\log.xml
Listening Endpoints Summary...
  (DESCRIPTION=(ADDRESS=(PROTOCOL=ipc)(PIPENAME=\\.\pipe\EXTPROC1ipc)))
  (DESCRIPTION=(ADDRESS=(PROTOCOL=tcp)(HOST=DESKTOP-500OBJB)(PORT=1521)))
Services Summary...
Service "CLRExtProc" has 1 instance(s).
  Instance "CLRExtProc", status UNKNOWN, has 3 handler(s) for this service...
Service "PLSExtProc" has 1 instance(s).
  Instance "PLSExtProc", status UNKNOWN, has 1 handler(s) for this service...
Service "XE" has 1 instance(s).
  Instance "XE", status UNKNOWN, has 1 handler(s) for this service...
The command completed successfully
LSNRCTL> start
TNS-01106: Listener using listener name LISTENER has already been started
LSNRCTL>

Loguję się tak jak napisałeś powyżej (hasło "oracle"). Plik listener.ora mam podmieniony też, jak podałeś w innym poście.
Bieżący komunikat:

Status : Failure -Test failed: Listener refused the connection with the following error:
ORA-12518, TNS:listener could not hand off client connection
 
1

dobra to zobaczmy czy w ogóle działa oracle :)

  1. przeresetuj kompa aby serwisy od bazy o nasłuchu wstały same
  2. uruchom cmd
  3. wpisz sqlplus / as sysdba
  4. jeśli dostaniesz komunikat connected to an idle instance to znaczy, że baza z jakiegoś powodu nie wstała - wpisz wtedy startup i wynik wklej tutaj
  5. jeśli nie masz komunikatu z pkt 4 to wpisz set lines 80 pages 50 a potem select * from v$database; i daj tutaj wynik

dodaj przy okazji logi nasłuchu - plik C:\oraclexe\app\oracle\diag\tnslsnr\DESKTOP-500OBJB\listener\alert\log.xml jako załącznik najlepiej

0

No niestety, ale nie rozpoznaje komend, chyba, że ja coś źle robię:

**C:\Windows\system32>sqlplus / as sysdba**

SQL*Plus: Release 11.2.0.2.0 Production on îr Pač 11 18:13:04 2017

Copyright (c) 1982, 2014, Oracle.  All rights reserved.

ERROR:
ORA-12560: TNS:protocol adapter error


Enter user-name: sys
Enter password:
ERROR:
ORA-12560: TNS:protocol adapter error


Enter user-name: sys
Enter password:
ERROR:
ORA-12560: TNS:protocol adapter error


SP2-0157: unable to CONNECT to ORACLE after 3 attempts, exiting SQL*Plus

**C:\Windows\system32>startup**
'startup' is not recognized as an internal or external command,
operable program or batch file.

**C:\Windows\system32>set lines 80 pages 50**
Environment variable lines 80 pages 50 not defined

**C:\Windows\system32>select * from v$database;**
'select' is not recognized as an internal or external command,
operable program or batch file.
1

powiem szczerze, że mi się pomysły wyczerpały. Według tego co pokazują statusy to powinno działać :/. Poza tym pierwszy raz spotykam się z błędem ORA-12518 - ile masz RAMu?
Jeszcze spróbujmy tak:

  1. cmd i wpisz echo %PATH% - na samym początku powinna być ścieżka do oracle - C:\oraclexe\app\oracle\product\11.2.0\server
  2. cmd i wpisz echo %ORACLE_SID% - powinien zwrócić XE
    jak powyższe jest to chyba pozostaje wywalenie tej instalacji oracle i próba zainstalowania ponownie :(

BTW wysłałem Ci PM

0
abrakadaber napisał(a):

powiem szczerze, że mi się pomysły wyczerpały. Według tego co pokazują statusy to powinno działać :/. Poza tym pierwszy raz spotykam się z błędem ORA-12518 - ile masz RAMu?
Jeszcze spróbujmy tak:

  1. cmd i wpisz echo %PATH% - na samym początku powinna być ścieżka do oracle - C:\oraclexe\app\oracle\product\11.2.0\server
  2. cmd i wpisz echo %ORACLE_SID% - powinien zwrócić XE
    jak powyższe jest to chyba pozostaje wywalenie tej instalacji oracle i próba zainstalowania ponownie :(

BTW wysłałem Ci PM

8GB
No i nie zwraca XE ;)

C:\Windows\system32>echo %PATH%
C:\oraclexe\app\oracle\product\11.2.0\server\bin;;C:\ProgramData\Oracle\Java\javapath;C:\Windows\system32;C:\Windows;C:\Windows\System32\Wbem;C:\Windows\System32\WindowsPowerShell\v1.0\;C:\Program Files (x86)\NVIDIA Corporation\PhysX\Common;C:\Users\Piotr\AppData\Local\Microsoft\WindowsApps

C:\Windows\system32>echo %ORACLE_SID%
%ORACLE_SID%

C:\Windows\system32>

A reinstalowałem już Oracla kilka razy :(

0

Miałem kiedyś problem z połączeniem z bazą MSSQL. Zastosowałem wszystkie rady znalezione na stackoverflow i żadna nie pomogła.Problem rozwiązała zmiana hostname komputera i restart. Instalator systemu Windows 7 pozwalał ustawić hostname składający się z samych cyfr, ale już po zainstalowaniu system nie pozwala ustawić takiej wartości. Po dodaniu liter wszystko zaczęło działać. Może u Ciebie jest podobny problem?

0
Burmistrz napisał(a):

Miałem kiedyś problem z połączeniem z bazą MSSQL. Zastosowałem wszystkie rady znalezione na stackoverflow i żadna nie pomogła.Problem rozwiązała zmiana hostname komputera i restart. Instalator systemu Windows 7 pozwalał ustawić hostname składający się z samych cyfr, ale już po zainstalowaniu system nie pozwala ustawić takiej wartości. Po dodaniu liter wszystko zaczęło działać. Może u Ciebie jest podobny problem?

Ale u mnie nazwa jest z literami ;) DESKTOP-500OBJB ;)

Ok, mam już rozwiązanie. Po kolejnej reinstalacji zniknął błąd 12518 (nie mam pojęcia czemu, bo nic nigdzie nie zmieniałem, zawsze wszystkie ustawienia dawałem na domyślne), za to pojawił się 12505... Zacząłem bawić się usługami, raz wyłączałem jedną, raz drugą, raz OracleServiceXE dawałem jako opóźnioną itp. aż developer się połączył! Bardzo rzadko natomiast usługa OSXE się uruchamiała, bo w 95% prób wyskakiwał błąd. Nawet jednak kiedy OSXE się uruchomiła, to potrafił wyskakiwać błąd w developerze i z połączenia nici... Zacząłem szukać czegoś o tym błędzie i na jednym z forów ktoś pisał o "ubijaniu" dwóch procesów od oracla podczas uruchamiania się z ww. usługą... Oczywiście nie miałem tych procesów... Jednak zauważyłem, że w momencie kiedy każe ww. usłudze się uruchomić to jeden z programów antyspyware, a dokładnie Spyware Terminator 2015 zaczyna na maksa obciążąć procesor. Zrobiłem dwie takie próby i w każdej z nich użycie procesora podczas uruchamiania OSXE, przez Spyware Terminator diametralnie rosło. Odinstalowałem więc go całkowicie i nagle wszystko zaczęło śmigać bez najmniejszych problemów...
**
Abrakadaber, dziękuję Ci za poświęcony czas i pomoc :) **

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1