Import wielu plików CSV do osobnych tabel w jednej bazie danych SQL SERVER 2014

0

Witajcie.

Czy ma ktoś pomysł jak wykonać import wielu plików CSV do osobnych tabel w jednej bazie danych przy wykorzystaniu Management Studio?

0

W SSMS masz wizzarda w którym możesz wczytać CSV: https://www.mssqltips.com/sqlservertutorial/203/simple-way-to-import-data-into-sql-server/

Oprócz tego możesz napisać to w skrypcie:

declare @TableVar table 
 (
    firstCol varchar(50) NOT NULL,
    secondCol varchar(50) NOT NULL
 )

BULK INSERT @TableVar FROM 'PathToCSVFile' WITH (FIELDTERMINATOR = ',', ROWTERMINATOR = '\n')
GO

INSERT INTO dbo.ExistingTable
(
    firstCol,
    secondCol
)
SELECT firstCol,
       secondCol
FROM @TableVar
0

ale tutaj zaimportuje tylko jeden plik CSV. A ja chciałbym od razu zaimportować kilka, kilkanaście plików. Zapomniałem dodać że import plików ma tworzyć od razu nowe tabele z tymi danymi.

0
Rafał Walkowiak napisał(a):

ale tutaj zaimportuje tylko jeden plik CSV. A ja chciałbym od razu zaimportować kilka, kilkanaście plików. Zapomniałem dodać że import plików ma tworzyć od razu nowe tabele z tymi danymi.

Napisz sobie skrypt na wzór tego co napisałem powyżej i tam bez problemu założysz sobie dowolną ilość tabel i zaimportujesz dowolną ilość plików. Niestety wymaga to pracy. Jeżeli nie chcesz pisać ręcznie, to zostaje wizzard i import plików pojedynczo.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1