JetBrains DataGrip ORACLE komunikat ORA-00904

0

Cześć
Dodaję bazę danych Oracle, łączę się, robię synchronizację i w komunikatach mam wiadomość:

08:51 BAZA
ORA-00904: "SUBPROGRAM_ID": niepoprawny identyfikator
.
(12s 883ms)

Wiem, że komunikat ORA-00904 wskazuje na błędny alias /albo coś w podobie; ale nie mam informacji którego zapytania, procedury etc... to dotyczy.
Jest jakiś patent by znaleźć select'a który zgłasza ten błąd bym mógł to poprawić?

ps
dopiero zaczynam 'zabawę' z JetBrains DataGrip

0
TheXmeN napisał(a):

Cześć
Dodaję bazę danych Oracle, łączę się, robię synchronizację i w komunikatach mam wiadomość:

08:51 BAZA
ORA-00904: "SUBPROGRAM_ID": niepoprawny identyfikator
.
(12s 883ms)

Wiem, że komunikat ORA-00904 wskazuje na błędny alias /albo coś w podobie; ale nie mam informacji którego zapytania, procedury etc... to dotyczy.
Jest jakiś patent by znaleźć select'a który zgłasza ten błąd bym mógł to poprawić?

ps
dopiero zaczynam 'zabawę' z JetBrains DataGrip

Oracle mówi Ci, że nie rozumie identyfikatora "SUBPROGRAM_ID". Może jakaś literówka i powinno być "SUB_PROGRAM_ID", albo bez ciapków ". Zrób sobie wyszukiwanie pełnotekstowe w źródłch projektu po tym "SUBPROGRAM_ID" i przeanalizuj "ręcznie".

-- edited: Inne patenty na złapanie tego co leci do Oracle:

  • rozwiąznia typu log4jdbc
  • Wireshark i analizowanie packet dumpa
  • trigger AFTER LOGING w oraclu i włączenie trace dla sesji na podstawie loginu/machine, a później analiza traceów po stronie serwera
  • globalne włączenie trace w Oracle i późniejsza analiza trace po stronie serwera
0

Tu jest jakaś lista, gdzie to może występować:
https://www.oraexcel.com/data-dictionary-11gr2-subprogram_id-1-column

Może to jakiś starszy Oracle, którego DataGrip nie potrafi obsłużyć?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1