Warunki pgsql

0

Cześć, staram się w jakiś sposób dodać tutaj jeszcze drugi warunek, będę liczył średnią z roku urodzenia, ale muszę uzależnić to jeszcze od jednej kolumny w tabeli kraje


select skoczek_rok_urodzenia from skoczkowie where kraj_id in(select kraj_id from kraje where kraj_id = 3);
0

@BlackBad: konkretnie to chciałbym się dowiedzieć jak dodać tutaj warunek sprawdzający symbol kontynentu kraju - zeby policzyć średnią wieku skoczków powiedzmy z europy - wtedy potrzebuję sprawdzić id_kraju skoczka a później sprawdzić id_kontynent w tabeli kraje

0

Zrób join z tabelą kraje. Coś takiego zakładając, że masz w tabeli kraje idkontynetu równe 1 dla Europy:

SELECT AVG(skoczek_rok_urodzenia )
FROM skoczkowie s
INNER JOIN kraje k ON
  k.idkraju = s.idkraju
WHERE k.idkontynetu = 1;

//edytka - dodałem AVG

0

SELECT avg(skoczek_rok_urodzenia) as Srednia_Wieki FROM skoczkowie sko
join kraje kra 
on sko.kraj_id = kra_kraj_id
WHERE kraje.id_kontynent='Europa'

O to chodziło .. ? bo ja albo mam zaćmienie albo tak jakoś nie moge do końca załapać o co Ci chodzi ;)

Edit: o w międzyczaise i Haskell napisał też ... i widać że chyba tak samo zrozumiał to o co prosisz :P

0

ok dzięki, sprawdzę i dam znać co i jak

0

Wszystko wydaje się działać, a czy jest możliwość zapisu średniej z avg do zmiennej - chce tą wartość zwrócić po przez inną funkcję

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1