Wypisywanie ostatnich 8 rekordów po 4

0

Witam.
Mam pytanie.
Mam bazę, w niej tabela i tam 100 rekordów.
I trzeba mi wypisać 8 ostatnich rekordów po 4 czyli:
od 92-96
od 96-100

Z tym że ta baza jest dynamiczna i ciągle przybywają nowe rekordy.
Po prostu 8 ostatnich rekordów z podziałem po 4.

0
  1. jaka baza - SQL to nazwa języka zapytań a nie bazy
  2. co to znaczy z podziałem po 4?
0

mysql>phpmyadmin
"co to znaczy z podziałem po 4?"

no może źle to napisałem ale opisałem jak ma działać.
Czyli pobieranie 4 ostatnich rekordów, i 4 rekordów wcześniej.

Jak już pisałem wyżej mam w tabeli np 100 rekordów
i muszę pobrać rekordy o id od 92-96 i 96-100

analogicznie jak będzie 140 rekordów to potrzebuję pobrać rekordy o id
od 132-136 oraz od 136-140

0

Limit i offset

0

a czym wg ciebie różni się pobranie 8 ostatnich rekordów od pobrania 4 ostatnich i 4 wcześniejszych??

0

Chodzi o to że muszę pobrać 4 wcześniejsze rekordy i wypisać na stronie, następnie wstawić pewien kod i wypisać 4 ostatnie rekordy

2

Nie chodzi Ci o to?

SELECT * FROM tabela ORDER BY id DESC LIMIT 4 
SELECT * FROM tabela ORDER BY id DESC LIMIT 4 OFFSET 4
2
wuzi1995 napisał(a):

Chodzi o to że muszę pobrać 4 wcześniejsze rekordy i wypisać na stronie, następnie wstawić pewien kod i wypisać 4 ostatnie rekordy

i zamiast pobrać w jednym zapytaniu 8 rekordów i rozbić to na 4+4 po stronie php (czy w czym tam piszesz) wolisz zrobić dwa zapytania po 4 rekordy...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1