jak wyniki selecta zapisać do konkretnych kolumn w tabeli - MySQL

0

Witam
proszę o pomoc w sprawie jak w temacie posiadam następującą tabelę wypozyczenie:
idw INT(11);
datawypo DATE;
dataoddania DATE;
terminoddania DATE;
dnispoznienia INT(11);
po wykonaniu "select datediff(dataoddania, terminoddania) from wypozyczenie;"
potrzebuje wynik zapisać w kolumnie dnispoznienia tej tabeli.

z góry dziękuję za pomoc :)

0

a po co? Co dziennie będziesz aktualizował tą tabelę aby się dane zgadzały? Taka kolumna (jeśli jest potrzebna do wyświetlenia) powinna być wyliczana na bieżąco

0

potrzebuje to wykonać po update wartości w datyoddania

0

Do aktualizowania kolumn jest update nie select:

update
    wypozyczenie
set
    dnispoznienia=datediff(dataoddania, terminoddania) 

Oczywiscie jak słusznie wspomniał @abrakadaber nie ma to większego sensu,
Lepiej już użyć Genereted Columns jak wersja pozwala: http://mysqlserverteam.com/generated-columns-in-mysql-5-7-5/

Lub zrobić widok z taka kolumną

1
bartek_b napisał(a):

potrzebuje to wykonać po update wartości w datyoddania

To zostaje Ci jeszcze trigger:

CREATE TRIGGER NAZWATRIGGERA BEFORE UPDATE ON wypozyczenie
    FOR EACH ROW
    BEGIN
          SET NEW.dnispoznienia=datediff(NEW.dataoddania, NEW.terminoddania) 
    END
0

Dziękuję wam za pomoc :) szczególnie Michałowi zastosowałem triggera pozdrawiam

0

niestety mój poziom z zakresu jest SQL jest bardzo podstawowy i na pewno będę was nieraz prosił o pomoc :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1