Funkcja MAX

0

Witam,

jestem początkujący w SQL - proszę o podpowiedź w poniższym.
Odpowiedzią ma być jedna liczba.
Ma to być bez stosowania podzapytań.

Proszę chociaż o podpowiedź - czy do tego niezbędne są funkcja analityczne?

Z góry dziękuję.

Pozdrawiam,
Arek

3de65d9e62.png

0

Geeralnie to muisz policzyć na ile kursow jest zapisany student i pokazać, na dwa sposoby

SELECT TOP 1
    COUNT(idKursu)
FROM
    Tabela
GROUP BY
    NrIndeksu
ORDER BY
    1 DESC
SELECT
   MAX(ILE)
FROM
    (SELECT TOP 1
        COUNT(idKursu) AS ILE
    FROM
        Tabela
    GROUP BY
        NrIndeksu) AS DT
0

Dzięki:)

Zadanie jednak mam poprzez MAX ale bez podzapytań, musi być zatem jeszcze jakieś inne rozwiązanie:)

Pozdrawiam,
Arek

0
arhetyp napisał(a):

Dzięki:)

Zadanie jednak mam poprzez MAX ale bez podzapytań, musi być zatem jeszcze jakieś inne rozwiązanie:)

Pozdrawiam,
Arek

No to chyba to powinno być OK (w MySQL)

select count(distinct IdKursu) from Tabela group by NrIndexu order by 1 DESC limit 1;

0

sprecyzuj silnik na którym to piszesz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1