Select Baza danych

0

Witam, Mam zadanie w ktorym mam baze danych skladajaca sie z 4 tabelek. Musze z tych tabelek wyciagnac dane ktore beda spelniac 2 kryteria. Pozniej na podstawie danych Id z tej tabelki musze wyciagnac dane z 2 tabelki. Zadanie to zrobilem nastepujaco:

Rel1 Select From <nazwa tabeli="tabeli"> WHERE code= 123 AND City = Warszawa
Rel2 = Rel1 NATJOIN <nazwa 2 tabeli> WITH ClientCode common
Project Rel2 over ClientName and ClientAge

Czy tak wykonanie jest poprawne? Jezeli nie to licze na pomocne wskazowki

Z gory dziekuje za pomoc
Pozdrawiam

0

Uwaga ogólna: nie napisałeś żadnych informacji o strukturze bazy danych więc trudno się wypowiadać na temat jakichkolwiek zapytań no ale spróbujmy:

w zapytaniu nr 1: "Rel1 Select From <nazwa tabeli="tabeli"> WHERE code= 123 AND City = Warszawa" popełniłeś kilka błędów

  1. brak danych co ma wyświetlać zapytanie po słówku SELECT
  2. warunek code=123 jest poprawny przy założeniu że pole code jest np typu INT
  3. warunek City=Warszawa jest błędny bo stringa musisz wciąć w pojedynczy cudzysłów
  4. z uwagi na fakt że nie zrobiłeś żadnego JOINa mniemam, że wszystkie dane są w jednej tabeli.

Mogłoby to wyglądać tak:
SELECT
tutaj (separując przecinkami) piszesz co chcesz wyświetlić. ewentualnie wstawiasz '*' czyli wyświetlasz wszystko
FROM
tuta_nazwa_tabeli_z_której_zasysasz_dane
WHERE
code = 123
AND City = 'Warszawa'

to mogłoby wyglądać tak (jak pisałem wcześnie w ogóle nie napisałeś jaką masz strukturę bazy danych więc trudno coś pisać na pewno).

dalej jest niestety tylko gorzej, żeby wyciągnąć dane z dwóch tabel musisz zastosować jakiegoś JOINa. O JOINach poczytaj tutaj:
http://anonco.pl/sql-polecenia-funkcje/
To którego JOINa będziesz musiał zastosować zależy od tego co musisz wyciągnąć z bazy. Trudno się odnosić do czegoś o czym nic nie napisałeś.

Na tej stronie http://anonco.pl/sql/ masz dużo przykładów z różnych baz treningowych np. Nortwind lub AdventureWorks. Przeanalizuj kilka z nich na pewno się przyda.

miłej lektury

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1