SQL sortowanie przez srednia/sume/nietypowo

0

Witam, chciałbym posortowac wyniki poprzez srednią bądź sumę. W order by mogę jednak dać tylko ORDER BY CENA/ID/nazwa. Tabelka srednia i suma i generowana SUM(), ARV(), jak nimi można sortowac? Z góry dziękuję !

(zdj załącznik)

1

zdaje się, że możesz również użyć ORDER BY 4, gdzie 4 jest numerem kolumny z SELECT

0

Świetny pomysł nie wpadłem na niego chodź przerabiałem to jakis czas temu. COUNT działa, SUMA działa ale AVG nie działa (screen), mialbys jakis pomysł do sredniej?

1

to tylko zależy od ciebie, po czym sortujesz kolumny - powinno być po wyniku zapytania sql, ale radzę używać powiązań z nazwami pól

1
MiM napisał(a):

to tylko zależy od ciebie, po czym sortujesz kolumny - powinno być po wyniku zapytania sql, ale radzę używać powiązań z nazwami pól

jestem za - najlepiej jawnie wskazywać nazwy kolumn.
można byłoby posortować na przykład tak:

.... ORDER by 4 desc , 3 desc;

tylko po co tracić czas na liczenie kolumn , które jest dodatkowo obarczone ryzykiem pomyłki ?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1