Normalizacja bazy do 3NF

0

Witam.

Jestem w trakcie tworzenia bazy danych, którą użyję do stworzenia mojego projektu - Serwis internetowy udostępniający dostęp do płatnych kursów video.
Mam problem z normalizacją bazy do postaci trzeciej (3NF). Artykuły, które znalazłem nie dały mi za dużo, dlatego zgłaszam się do was o pomoc. Czy moglibyście mi wytłumaczyć w prostym języku co powinienem zmienić i dlaczego?

Dziękuję z góry :)

PS.
Jeżeli zauważycie jakieś błędy to również proszę o wspomnienie o tym.

1
  • nie podoba mi się osobiście nazewnictwo - tabela Polaczenie, zgodnie z tą przyjętą strategią każda tabela, która jest wykorzystywana w związkach wiele - do - wielu będzie przyjmowała nazwę Połączenia ?
  • jeżeli w 4 kursach będę miał ten sam film/zdjęcie to będę musiał powielać wpisy o tych zdjęciach, filmach - oczywiście to kwestia założeń, jednakże myślę, że może zdarzyć się taka sytuacja jeżeli tematyka kursów będzie się pokrywać
  • unikalny login (i być może e-mail), jeżeli wartość ta nie będzie unikalna to jak zweryfikujesz kto się zalogował przy wielu loginach o takiej samej nazwie
0
mariano901229 napisał(a):
  • nie podoba mi się osobiście nazewnictwo - tabela Polaczenie, zgodnie z tą przyjętą strategią każda tabela, która jest wykorzystywana w związkach wiele - do - wielu będzie przyjmowała nazwę Połączenia ?
  • jeżeli w 4 kursach będę miał ten sam film/zdjęcie to będę musiał powielać wpisy o tych zdjęciach, filmach - oczywiście to kwestia założeń, jednakże myślę, że może zdarzyć się taka sytuacja jeżeli tematyka kursów będzie się pokrywać
  • unikalny login (i być może e-mail), jeżeli wartość ta nie będzie unikalna to jak zweryfikujesz kto się zalogował przy wielu loginach o takiej samej nazwie

Dziękuję za cenne uwagi!
Jeżeli chodzi o nazwę "Polaczenie" to nie miałem na to kompletnie pomysłu. Czy mógłbyś zaproponować twoim zdaniem poprawną nazwę?

0

jeśli wiele filmów i zdjęć będzie wspólnych dla różnych kursów to jest to związek wiele do wielu i w zasadzie należałoby go rozbić tak jak zrobiłeś z tabelą połączenie (którą może nazwać Zamówienia_na_Kursy ?) . Czyli mielibyśmy dwie dodatkowe tabele powiedzmy Filmy_do_Kursu z kluczem głównym złożonym z id_kursu i id_filmu, dla zdjęć tak samo.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1