Pętla z union?

0

Hej,

mam problem z utworzeniem zapytania które zwróciłoby wszystkie istniejące zamówienia.
Problemem dla mnie jest iż każdy miesiąc posiada odrębną tabele z nagłowkami - NZAM_RRMM oraz pozycjami PZAM_RRMM.

Mogę co prawda edytować co miesiąc dodać kolejną pozycję do UNION z kolejnymi numerami tabel ale chyba można zrobić bezopsługowe zapytanie.

z góry dzięki za pomoc

2
cieku napisał(a):

Problemem dla mnie jest iż każdy miesiąc posiada odrębną tabele z nagłowkami - NZAM_RRMM oraz PZAM_RRMM.

pogratulować projektu i projektanta. BTW ciekaw jestem jak wygląda dodawanie nowego zamówienie...

Mogę co prawda edytować co miesiąc dodać kolejną pozycję do UNION z kolejnymi numerami tabel ale chyba można zrobić bezopsługowe zapytanie.

możesz napisać stored proc, które zwróci dane z wszystkich tabel

0

Podzielam twoją opinie o takiej konstrukcji. Niestety takie coś zastałem... a, że jestem szeregowym analitykiem to tego nie ruszę.
Odnośnie samego rozwiązanie mam to mam rozumieć, że z poziomu Accessa lub połączenia Excela z sql server nic nie zrobię?
Czyżby miesiączka z UNION miała trwać do śmierci?

0

Z poziomu Excela/Accesa możesz napisać makro, które samo ustali ile ma być tych miesięcy i zbuduje zapytanie. Ewentualnie dla każdego miesiąca utworzy oddzielne zapytanie, żeby nie robić 100 UNIONÓW i w pętli wyśle jedno po drugim. Pytanie jeszcze ile masz tych wierszy w jednym miesiącu bo jak milion to współczuje.

Tak czy inaczej niezły syf.

0

Jak co miesiąc jest ta sama struktura i trzeba się dobrać do wszystkich, to MERGE powinien być lepszy, niż dopisywanie bóg wie ilu UNIONów.

0

hmmm, nie bardzo wiem jak to wszystko zrobić.
Obecnie te UNIONy wyglądają tak:

SELECT NZAM1601.NR_ZAM, NZAM1601.KONTRAHENT, NZAM1601.DATA_R, PZAM1601.SKU, PZAM1601.ILOSC
FROM PZAM1601 INNER JOIN NZAM1601 ON PZAM1601.NR_ZAM = NZAM1601.NR_ZAM;

UNION 

SELECT NZAM1602.NR_ZAM, NZAM1602.KONTRAHENT, NZAM1602.DATA_R, PZAM1602.SKU, PZAM1602.ILOSC
FROM PZAM1602 INNER JOIN NZAM1602 ON PZAM1602.NR_ZAM = NZAM1602.NR_ZAM; 
0

a czego konkretnie nie wiesz? Zdajesz sobie sprawę, że to twoja praca, za którą dostajesz jakąś kasę więc dobrze by było samemu popracować nad rozwiązaniem

https://www.google.pl/search?q=mssql+stored+proc+dynamically+generate+select

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1