Recenzje/komentarze relacja z filmami

0

Czesć,

Jak poskładać taką relację? filmy, recenzje, komentarze? zakładając że każdy film może mieć wiele recenzji i komentarzy?

myslałem rozbić to na 3 tabele.

film ...

komentarz id||author|content|id_movie

recenzje id|author|content|id_movie

Jakiś pomysł?

0

Nie wiem czy dokładnie rozumiem o co Ci chodzi, jednak spróbujmy...

Odpowiedz sobie na pytanie co chcesz przechowywać i jak miały by wyglądać tabele. Co do połączeń, dobrze kombinujesz - jeden do wielu.

Film: id, tytuł, data wydania... i co tam jeszcze chcesz
Komentarz: id, id_filmu, autor, tekst
Recenzja: id, id_filmu, ocena, autor, tekst

0

Dobrze rozumiesz. Najpierw chciałem komentarze i recenzje wsadzić do jednej tabeli ale to z goła nie ma sensu, bo raz żę oba pola muszą być nullable to jeszcze tabela będzie wyglądała jak ser szwajcarski bo raz user doda komentarz raz recenzje a nigdy nie zrobi tego jednocześnie.

reasumując. Przykład który podałęm będzie ok ?

0

Wszystko zależy od tego do czego Ci to potrzebne ;) Jeśli recenzja i komentarz różnią się polami to rozbijaj - na pewno poprawi czytelność.

Które pola muszą być nullable? Tworząc recenzję zależy nam, żeby była przypisana do danego (istniejącego filmu), więc nie tylko nie powinno tam być nulla, a dodatkowo dobrze jest wprowadzić zabezpieczenie (foreign key), aby nie przypisywać recenzji do nieistniejących filmów.

0

Tak, ok.

0
Kubekk napisał(a):

Wszystko zależy od tego do czego Ci to potrzebne ;) Jeśli recenzja i komentarz różnią się polami to rozbijaj - na pewno poprawi czytelność.

Które pola muszą być nullable? Tworząc recenzję zależy nam, żeby była przypisana do danego (istniejącego filmu), więc nie tylko nie powinno tam być nulla, a dodatkowo dobrze jest wprowadzić zabezpieczenie (foreign key), aby nie przypisywać recenzji do nieistniejących filmów.

Mówię nullable z tego względu, że albo user dodaje recenzje albo komentarz (mówię o przypadku gdyby to było w jednej tabeli wszystko) w innym wypadku oczywiście, że ma nie być nulla.

Nałożony zostanie Cascade na FK prawdopodobnie a Id_movie nie bedę recznie przypisywał tylko pobierał id z paska albo przekazywał jako argument metody.

dzięki ;)

0

Jadodałbym 4 tabelę, z danymi autora i jako klucz obcy w recenzji i komentarzach

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0