Tworzenie skryptu wypełniającego tabelę losowymi danymi

0

Cześć!

Mam stworzyć bazę danych zawierających imiona, nazwiska, numery pesel i telefonów klientów, oraz nazwy produktów, numery seryjne i ich cenę. Z tym się uporałem, najtrudniejszy etap (przynajmniej dla mnie) to napisanie skryptu, który wypełni te wartości losowymi danymi.

Problem jest taki, że te dane mają być losowe, ale prawdziwe. Przydałoby się np. 100 imion i 100 nazwisk i losowe łączenie ich ze sobą.

Także pesel musi składać się z 11 znaków i być zgodny z rejestrem pesel (spełniać równanie: 1×a + 3×b + 7×c + 9×d + 1×e + 3×f + 7×g + 9×h + 1×i + 3×j) i zawierać tylko osoby, które urodziły się w wieku XX.

Kwestia produktów jest nieco bardziej liberalna, mogą to być dowolne rzeczy. Język w jakim mam to zrobić jest dowolny. Będę wdzięczny za pomoc, bo jestem nowy i jeszcze wszystkiego nie ogarniam.

0

Z peselem to żaden problem bo możesz sobie napisać generator. Problem pojawia się z imionami, nazwiskami i całą resztą bo musisz mieć jakiś słownik na podstawie, którego będziesz wpisywać dane do tabel. Sprytny programista napisałby sobie skrypt pobierający Imiona/Nazwiska/Produkty z różnych stron WWW jednak jak dobrze poszukasz to z pewnością znajdziesz gotowy słownik w postaci pliku

0

Podpowiesz mi jak to zrobić?

1

https://randomuser.me/
Tylko tego API użyj z poziomu języka backendowego i będziesz mógł w skrypcie pododawać imiona użytkowników.

0

Dobra, jak to połączyć z bazą danych?

0

Dane wyciągnięte z JSONa wsadzasz do bazy poleceniem INSERT.

1

https://mswia.gov.pl/pl/sprawy-obywatelskie/statystyki-imion-i-nazw

  • pół godziny obróbki i masz bazę imion i nazwisk nawet w podziale na płeć...
    A teraz uwaga:
    http://sqlitestudio.pl/?act=download
    Programik do obsługi bazy SQLite (z tego co pamiętam, to bodajże utorstwa Polaka) ale dla kazdej tabeli ma opcję "zaludnij", gdzie możesz dowolnie definiować każdą kolumnę (również tymi podanymi wcześniej bazami)...
    Miłej zabawy...
0

OK znalazłem prosty generator peseli:

import random

def pesel():

	year = random.randint(1900,2099)


	if year <= 1999:
		month = random.randint(1,12)

	elif year >= 2000:
		month = random.randint(1,12) + 20 # to distinguish between centuries


	# I need to put months in a category to choose correct range of possible days for each one
	odd_months = (1, 3, 5, 7, 8, 10, 12, 21, 23, 25, 27, 28, 30, 32)
	even_months = (4, 6, 9, 11, 24, 26, 29, 31)

	if month in odd_months:
		day = random.randint(1,31)

	elif month in even_months:
		day = random.randint(1,30)		
	# this is for february
	else:
		if year % 4 == 0 and year != 1900:
			day = random.randint(1,29) # leap year

		else:
			day = random.randint(1,28) # usual year





	four_random = random.randint(1000,9999)
	four_random = str(four_random)




	# here comes the equation part, it calculates the last digit

	y = '%02d' % (year % 100)
	m = '%02d' % month
	dd = '%02d' % day

	a = y[0]
	a = int(a)

	b = y[1]
	b = int(b)

	c = m[0]
	c = int(c)

	d = m[1]
	d = int(d)

	e = dd[0]
	e = int(e)

	f = dd[1]
	f = int(f)

	g = four_random[0]
	g = int(g)

	h = four_random[1]
	h = int(h)

	i = four_random[2]
	i = int(i)

	j = four_random[3]
	j = int(j)

	check = a + 3 * b + 7 * c + 9 * d + e + 3 * f + 7 * g + 9 * h + i + 3 * j

	if check % 10 == 0:
		last_digit = 0
	else:
		last_digit = 10 - (check % 10)



	# printing the final number out

	print('%02d' % (year % 100), end='')
	print('%02d' % month, end='')
	print('%02d' % day, end='')
	print(four_random, end='')
	print(last_digit)


pesel() 

I dwa pliki z imionami i nazwiskami:

http://przeklej.org/file/tV1IwQ/bazaimion.txt
http://przeklej.org/file/tW1ylQ/bazanazwisk.txt

Niestety nie znam sposobu w jaki mogę pobrać losowo imiona z jednego pliku i nazwiska z drugiego i to połączyć, tak aby losowo generowała mi się postać.

PS. Dowiedziałem się, że pesel nie musi być zgodny co do płci, więc to zapewne wiele ułatwia.

Będę naprawdę zobowiązany za pomoc!

0

OK chyba trochę zabłądziłem. Chodzi mi o to aby stworzyć skrypt wypełniający bazę danych losowymi imionami i nazwiskami oraz numerami pesel. Przyznaję jednak, że moje doświadczenie z łączniem bazy danych z innymi językami jest dosyć niewielkie i dlatego zwracam się do Was z prośbą o pomoc.

0

W jednym języku piszesz aplikację, która wygeneruje Ci dane tekstowe do zapytania (a nawet całe zapytanie) i potem w innym języku albo aplikacji administracyjnej bazy (np. phpmyadmin) uruchamiasz to zapytanie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1