Współużytkowanie wspólnej bazy danych mysql przez kilku użytkowników w sieci lokalnej różne IP

0

Sytuacja wygląda tak:

  1. komputer nazwijmy go master ma bazę danych (mysql 5.6.16) obsługiwaną przez skrypty PHP, baza jest administrowana przez phpMyAdmin, komputer jest w sieci lokalnej. Baza jest uruchamiana z localhost (127.0.0.1)
    2 Drugi komputer, przyjmijmy slave ma php, phpmyadmin, jest w sieci lokalnej, ma swoje IP, jest gotowy do pracy z bazą danych.

Szukam jak najprostszego rozwiązania dla:
optymalne-komputer 2 uruchamia mysql, łączy się z bazą danych zapisaną na komputerze 1, wykonuje transakcje, w tym samym czasie komputer 1 wykonuje swoje transakcje. Ach gdyby to jeszcze odbywało się asynchronicznie.

Jedna baza danych ulokowana fizycznie na komputer 1 jest współużytkowana przez dwóch userów jednocześnie.
Proszę o pomoc , czy jest proste rozwiązanie?
Rozwiązań szukałem- w replikacja master-slave, uruchomienie 2 sesji równocześnie dla tego samego usera, edycja mysql/bin/my.ini wyrzuca błąd undefined variable master-host przy próbie ręcznego ustawienia replikacji.

0

Em, no po prostu połącz się z tą bazą danych? Ew. podrasuj maksymalną liczbę połączeń w konfiguracji serwera MySQL.
Kompletnie nie rozumiem, dlaczego coś kombinujesz z replikacją, skoro chcesz tylko się połączyć i wykonywać zapytania, czyli coś, co MySQL oferuje out of the box.

0

Dziękuję za szybką reakcję. Przygotuję środowisko testowe w domu i się odezwę.

0

Czytałem kilka razy i nie rozumiem tematu. Czy też chcesz mieć dwie bazy danych na dwóch komputerach, które się synchronizują czy też jedne komputer ma robić za frontend z php, a drugi ma być serwerem bazy danych ?

0

optymalne-komputer 2 uruchamia mysql, ??

nie rozumiem , z opisu wynika że baza działa na kompie nr 1

0

a może lepiej zrobić memcached ?

0

Nie musi być powiązane z niczym, może AdamLaw będzie zainteresowany innym rozwiązaniem np: http://search.cpan.org/~hachi/Cache-Memcached-Async-0.10_01/lib/Cache/Memcached/Async.pm

0
Patryk27 napisał(a):

Em, no po prostu połącz się z tą bazą danych? Ew. podrasuj maksymalną liczbę połączeń w konfiguracji serwera MySQL.
Kompletnie nie rozumiem, dlaczego coś kombinujesz z replikacją, skoro chcesz tylko się połączyć i wykonywać zapytania, czyli coś, co MySQL oferuje out of the box.

Chodzi mi o proste połączenie się komputera kolegi z moim komputerem, który zawiera tabele bazy danych.
dostaję błąd getaddrinfo failed.

mam taki kod na stronie logowania

else
{$mysql=mysqli_connect("//Komputer2/adam/","Grzegorz","grzegorz","adam");
if (!$mysql)
{echo "Nie udało się połączyć z tabelą użytkowników";
exit;}
else{echo "Udało się połączyć z bazą danych adam";

  		}	
  	} 
  	

$zapytanie="select name,pass from users where
name='".$uzytkownik."' and ...

//Komputer2/adam/- udział sieciowy który zawiera pliki tabel (OS-windows 7)
Grzegorz- nazwa użytkownika z uprawnieniami do bazy adam, które mu nadałem w moim phpMyadmin. Jak loguję się u siebie na użytkownika Grzegorz to baza działa
grzegorz-hasło
adam-nazwa bazy danych na moim komputerze

Błąd pewnie trywialny ale obawiam się , ze trzeba coś poustawiać w pliku my.cnf jego instalacji.
Prośba o pomoc

1

=D
Nie możesz się łączyć do bazy przez udziały sieciowe - wpisz tam adres ip.
Niepotrzebnie w taki skomplikowany sposób opisujesz błahy problem.

0

Dziękuję poradziłem sobie wpisując ip komputera zamiast udział sieciowy.
Z drugiej strony -Skąd się biorą zalecenia edycji my.ini lub my.cnf i porady typu odkomentuj bind-address i wpisz 0.0.0.0
albo
odkomentuj named-pipes.
Dziękuję.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1