Model danych pod najcześciej wybierane

0

Witam, otóż że bardzo rzadko zdarza mi się pracować z bazami danych borykam się z pewnym problemem.
Tworzę aplikacje, której jedną z funkcji jest wyświetlanie najczęściej dobieranych kategorii do danych produktów. Mam długą listę produktów spożywczych oraz kategorie, które użytkownik wybiera do każdego produktu. Kiedy użytkownik wybiera z listy produkt, chce aby sugerowało mu 3 pasujące kategorie do danego produktu na zasadzie najczęściej wybieranych kategorii (już wcześniej) przez użytkowników.
Kompletnie nie wiem jak mam zaprojektować tabele w bazie danych, które będą mi zliczały częstotliwość wybieranych kategorii do danych produktów tak żebym mógł później w programie porównać je wszystkie do Siebie i zasugerować użytkownikowi 3 najczęściej wybierane kategorie do danego produktu.

Czy macie jakieś sugestie, wskazówki?

Jeżeli to co napisałem jest nie czytelne, pozwolę posłużyć się rysunkiem.

Z góry dziękuję za pomoc :)

1

Tabela powinna zawierać na pewno nazwe produktu i nazwe wybranej kategorii. Pierwszy zapis produktu do pustej tabeli nie podpowie nic bo tabela jest pusta. Kolejne wystarczy, że ta funkcjonalnosc aplikacji wykona select do bazy na zasadzie

SELECT TOP (3) kategoria, count (1)
FROM Tabela
WHERE produkt = 'TwojProdukt'
GROUP BY  kategoria
ORDER BY 3 DESC

To powinno wyswietlic w funkcjonalnosci 3 najlepsze grupy. Reszta tabeli wedlug uznania.

Tak jak napisalem zapis wybranej konfiguracji moze byc do jednej tabeli do kolumn produkt kategoria lub rozbic to na dwie tabele i powiazanie miedzy nimi, ale zalezy od calego modelu bazy danych.

0

Dziękuję za cenną wskazówke, na początku nie mogłem zrozumieć, ponieważ modeluje w django i to nieco inaczej u mnie wygląda, ale w momencie kiedy Ci odpisywałem zrozumiałem o co chodziło i wpadłem na rozwiązanie. :))

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1