Dane - wyświetlanie danych zgodnie z CURRENT_DATE

0

Dzień dobry,

  1. Mam tabele OREDER_IN
  2. W tabeli ORDER_IN jest kolumna ORDER_NO, TERM_REAL i STATUS_ID
  3. Chcę wyciągać dane, które są równe dacie aktualnej pobieranej z CURRENT_DATE.
  4. Kolumna TERM_REAL (posiada datę w bazie) - potrzebuje zapytanie, które wyświetli ORDER_NO spełniający warunek:
    a. TERM_REL=CURRENT_DATE
    b. STATUS_ID=2

Mam coś takiego i wyświetla wszystko - nie filtruje danych po CURRENT_DATE

select order_no from order_in
where order_no like '%ZD%'
and order_in.status_id='2'
and order_in.term_real > current_date

Proszę o wsparcie.
M.W

0

Masz warunek

MedicalITLogistic napisał(a):

a. TERM_REL=CURRENT_DATE
a w zapytaniu masz większe

MedicalITLogistic napisał(a):

select order_no from order_in
where order_no like '%ZD%'
and order_in.status_id='2'
and order_in.term_real > current_date

0

Nie zwraca w takiej konfiguracji - NIC :(

select order_no from order_in
where order_no like '%ZD%'
and order_in.status_id='2'
and order_in.term_real=current_date

0
  1. piszesz TERM_REL=CURRENT_DATE a w zapytaniu order_in.term_real > current_date
  2. jak masz term_rel zapisany z minutami to albo trzeba zrobić between data 00:00:00 and data 23:59:59 albo obciąć do samej daty bez godzin
  3. jaka baza bo piszesz sql co w większości przypadków oznacza MSSQL ale MSSQL nie ma CURRENT_DATE
0

Tak mam TERM_REAL w bazie zapisany z minutami.
W którym miejscu dodać between?

0
and Trunc(term_rel) = trunc(current_date)

to ci da zawężenie do dnia

0

Jak tak napisze zapytanie pokazuje błąd:

select order_no from order_in
where order_no like '%ZD%'
and order_in.status_id='2'
and Trunc(order_in.term_rel) = trunc(CURRENT_DATE)

0

... jakiś pomysł :)

0

Jaki błąd? I podaj w końcu co to za baza danych

0

nieznany token ... tak jakby tego polecenia do zwężania zakresu nie posiadał.

0

baza *.FDB (na firebird 2.0) polecenia z SQL działają - ale chyba nie wszystkie.
W bazie mam TERM_REAL w postaci np. '2016-02-08 1000'

0

Jak zrobię w ten sposób:

select order_no from order_in
where order_no like '%ZD%'
and order_in.status_id='2'
and term_real between '2016-02-08 0000' and '2016-02-08 2359'

to dostaje 3 transakcje o które mi chodzi i mieszczą się na dzień 2016-02-08
ale ja chcę aby zapytanie sprawdzało po aktualnej dacie systemowej i zderzało z zapisami w bazie czy
według daty systemowej istnieje jakiś order_no.

1
cast(term_real as DATE)
1

and CAST(term_real AS DATE)=current_date

Poszło - dziękuję - jesteś Wielki )

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1