Dlaczego wychodzą różne wyniki zwracania

0

Jeśli mam takie zapytanie:

SELECT nazwisko, nazwa
FROM pracownik INNER JOIN departament
ON pracownik.nr_departamentu = departament.nr_departamentu
GROUP BY departament.nr_departamentu, nazwisko, nazwa, pensja
HAVING pensja =  (SELECT MAX(pensja) 
                  FROM pracownik 
                  WHERE pracownik.nr_departamentu = departament.nr_departamentu)

to zostaną zwrócone 4 wyniki, dlaczego natomiast jeśli użyje takiego zapytania:

SELECT nazwisko, nazwa
FROM pracownik INNER JOIN departament
ON pracownik.nr_departamentu = departament.nr_departamentu
GROUP BY departament.nr_departamentu, nazwisko, nazwa, pensja
HAVING pensja =  (SELECT MAX(pensja) 
                  FROM pracownik INNER JOIN departament
                  ON pracownik.nr_departamentu = departament.nr_departamentu)


to zostaje zwrócony tylko jeden wynik? Jak dla mnie te dwa zapytania powinny zwracać to samo

0

Nie podałeś, jaki serwer, więc tylko zgaduję.

SELECT nazwisko, nazwa, departament.nr_departamentu
FROM pracownik INNER JOIN departament
ON pracownik.nr_departamentu = departament.nr_departamentu
GROUP BY departament.nr_departamentu, nazwisko, nazwa, pensja
HAVING pensja =  (SELECT MAX(pensja) 
                  FROM pracownik 
                  WHERE pracownik.nr_departamentu = departament.nr_departamentu) 

Może to coś wyjaśni.

0

Co zmieniłeś? Bo nie widzę różnicy

0

Przez pierwsze zapytanie zostają zwrócone 4 wyniki, a przed drugie zapytanie tylko jeden wynik

0

A przez trzecie?

0

przez trzecie cztery. Chodzi o to, że jak używam złączania tabel to mam jeden wynik, a jak nie mam tego złączania tylko warunek where to mam 4 wyniki

0

sprawdź co zwraca podzapytanie w jednym i drugim przypadku

0

To podzapytanie:

SELECT MAX(pensja) 
                  FROM pracownik 
                  WHERE pracownik.nr_departamentu = departament.nr_departamentu

nie zadziała, bo nie ma we fromie tabeli departament, a gdy ją dodam to zwraca jeden wynik

To podzapytanie zwraca jeden wynik:

SELECT MAX(pensja) 
                  FROM pracownik INNER JOIN departament
                  ON pracownik.nr_departamentu = departament.nr_departamentu

I nadal nie wiem czemu jak mam złączanie tabel w pierwszym poście to zwracany jest jeden wynik, a jak zamiast niego dam where to zwracane jest kilka wyników

0

Pierwsze zapytanie wylicza ci max(pensja) wśród pracowników z danego departamentu.
Podejrzewam że unikalnych departamentów jest 4.

Drugie zapytanie za każdym razem wylicza max(pensja) ale wśród pracowników, którzy mają jakikolwiek departament czyli za każdym razem wynik jest ten sam.

Dla tak skonstruowanych zapytań powinno stosować się aliasy tabel aby było jasne czy dana kolumna jest z podzapytania czy z zapytania głównego.

0

Jeśli dodamy aliasy to wtedy nie ma znaczenia czy używamy złączania tabel czy klauzuli where? Mógłbyś podać przykład aby to zrozumieć co napisałeś? Tak są 4 departamenty

0

Dlaczego za drugim razem wynik jest ciągle ten sam?

0

Przykład użycia aliasów:

SELECT p.nazwisko, p.nazwa
FROM pracownik  p INNER JOIN departament d
ON p.nr_departamentu = d.nr_departamentu
GROUP BY d.nr_departamentu, p.nazwisko, p.nazwa, p.pensja
HAVING p.pensja =  (SELECT MAX(p2.pensja) 
                  FROM pracownik p2
                  WHERE p2.nr_departamentu = d.nr_departamentu)

Nie ma znaczenia czy to where czy to join. Jednak jeśli np łączymy dwie te same tabele to bez aliasów się nie obędzie np.

SELECT p.nazwisko, p.nazwa
FROM pracownik  p join  pracownik  p2 on p2.id=p1.id_kierownika

Co do drugiego pytania wynik jest ciągle ten sam bo podzapytanie:

SELECT MAX(pensja) 
                  FROM pracownik INNER JOIN departament
                  ON pracownik.nr_departamentu = departament.nr_departamentu 

zawsze daje ten sam rezultat.

0

To drugie zapytanie daje ci MAXA z CAŁEJ tabeli. Bez względu na nr_departamentu. A o ile mnie pamięć nie myli, to MAX może być tylko jeden.

0

Jednak to nadal nie rozwiało mojego problemu. Bo jeśli dam w podzapytaniu INNER JOIN zamiast Where to zostanie zwrócony jeden wynik mimo aliasów:

SELECT p.nazwisko, d.nazwa
FROM pracownik  p INNER JOIN departament d
ON p.nr_departamentu = d.nr_departamentu
GROUP BY d.nr_departamentu, p.nazwisko, d.nazwa, p.pensja
HAVING p.pensja =  (SELECT MAX(p2.pensja) 
                  FROM pracownik p2 INNER JOIN departament d2
                 ON p2.nr_departamentu = d2.nr_departamentu)
0

Nie mogę zrozumieć czym to podzapytanie:

SELECT MAX(pensja) 
                  FROM pracownik INNER JOIN departament
                  ON pracownik.nr_departamentu = departament.nr_departamentu 

Różni się od tego:

SELECT MAX(pensja) 
                  FROM pracownik 
                  WHERE pracownik.nr_departamentu = departament.nr_departamentu
0

bo tu

Biały Szczur napisał(a):
SELECT MAX(pensja) 
                  FROM pracownik INNER JOIN departament
                  ON pracownik.nr_departamentu = departament.nr_departamentu 

odwołujesz się do departament z podzapytania, a tu

SELECT MAX(pensja) 
                  FROM pracownik 
                  WHERE pracownik.nr_departamentu = departament.nr_departamentu

z "głównego" zapytania

0

Słowo klucz to podzapytanie skorelowane i nieskorelowane.

0

Ale nawet jakbym nadał alias dla departamentu to nic nie zmieni

0

Zostawmy już te aliasy bo widzę że namieszały ci jeszcze bardziej.
Szukałeś czym różnią się podzapytania skorelowane od nieskorelowanych?

0

Chodziło mi głównie o to czemu jeśli miałem w podzapytaniu po having złączanie tabel to zwracany jest 1 wynik, a gdy jest klauzula where to zwraca 4 wyniki

0

bo podzapytanie z Where jest skorelowane, czyli dobiera sobie id_departamentu z zapytania głównego.
Natomiast z join jest nieskorelowane i zawsze daje jeden wynik czyli having pensja= .... dostaje zawsze jedną wartość.

Prościej się nie da tego wytłumaczyć.

0

Drugie zapytanie filtruje na podstawie najwyższej pensji wśród wszystkich pracowników (pomijam oczywisty warunek joina).

Pierwsze zapytanie filtruje na podstawie najwyższej pensji, ale wyłącznie w departamencie konkretnego pracownika !

Swoją drogą w obu zapytaniach agregowanie i klauzula having nie ma sensu (agregujesz po nazwisku, gdzie nazwisko jest jak strzelam unikalne). Ten sam wynik otrzymasz zamieniając having na where i wyrzucając group by.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1