Sql Insert and Ignore

0

Mam taki problem: chcę połączyć 2 bazy o identycznej strukturze ale chce uniknąć zdublowania tych samych wartości.

INSERT INTO test.orders
SELECT * FROM test.orders
WHERE id_cart NOT IN (SELECT id_cart FROM test.orders)

chciałbym w tym zapytaniu insertowym zignorować kolumnę id tak by sie nie dodawała. Jak to najlepiej zrobić?

0

Trzeba wypisać pola, które się mają dodać. W tym wypisywaniu należy pominąć ID

0

co to znaczy "zignorować kolumnę id tak by sie nie dodawała"?

0

mam 2 tabele identyczne wypełnione danymi - 95% danych jest identyczna a te 5% różni się od siebie. w pierwszej tabeli id jest 5346 a w drugiej 5799 robiąc insert wyrzuca mi błąd o zdublowaniu id - nie chcę aby brało mi tej wartości (dodał się kolejny id[auto_increment] )

0

musiałem to przeczytać kilka razy aby załapać, ech. Już dostałeś odpowiedź - @Marcin.Miga Ci napisał co musisz zrobić

0

Zerknij na INSERT IGNORE i INSERT on duplicate key

http://www.electrictoolbox.com/mysql-insert-ignore/
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.5/en/insert-on-duplicate.html

Z tych dwóch zalecane jest INSERT on duplicate key, ponieważ INSERT IGNORE ignoruje wszystkie wyjątki.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1