Bład odczytu danych w SQL

0

Witam wszystkich
Dodam na początek ze jestem nowy i "zielony na temat programowania"
Mam poważny problem z programem z załącznika (rar)
sa tez dodatkowe pliki w tym folderze z programem
libmysql40.dll
libpq72.dll
libpq73.dll
ntwdblib.dll
Jest to mały program który czyta dane z serwera SQL
Po wpisaniu wszystkich danych i uruchomieniu polecania SQL wczytywał dane które potem były zapisane do EXELA

Problem powstał po zmianie PC z Windowsem 7 64 bitowy (wcześniej był XP gdzie działał)
Program się włącza bez problemu (z uruch jako admin) i można wszystko uzupełnić ale po wypisaniu danych i dodaniu funkcji program się zawiesza i zamyka.
Proszę o pomoc w czym może być problem

dodam ze zapora jest całkowicie wyłączona

0

u mnie działa (połączył się z postgresem, uruchomił zapytanie, stworzył skoroszyt excela) :p

pixi12 napisał(a):

Program się włącza bez problemu (z uruch jako admin) i można wszystko uzupełnić ale po wypisaniu danych i dodaniu funkcji program się zawiesza i zamyka.

co to znaczy dodaniu funkcji ja tam nigdzie funkcji nie widzę więc nie wiem gdzie klikasz

BTW masz excela zainstalowanego na tym kompie?

0

tak wypisuje dane (załącznik) 1

za po potwierdzeniu wyskakuje bład 2

exel jest nowy 2010

0

to nie się zawiesza i zamyka tylko nie może się z serwerem MSSQL połączyć a to ogromna różnica. Po pierwsze masz inne dane w skrypcie a inne wpisane w okienko do połączenia - w polu serwer powinno być samo Forte_serwer\Forte_nowy. Jeśli to nie pomoże to idź do kogoś, kto instalował tą symfonię niech Ci sprawdzi czy MSSQL jest skonfigurowany do połączeń zdalnych

0

tylko na kazdym windows xp działa i sie łączy ... (dane do logowania sa zawsze na nowo kopiowane )
czy moze wina jest po stronie windows 7 64-bit ? xp wkoncu jest 32 bitowy

0
abrakadaber napisał(a):

na serwerze, tam gdzie jest MSSQL, sprawdź punkt 2 z tego linku http://blog.sqlauthority.com/2009/05/21/sql-server-fix-error-provider-named-pipes-provider-error-40-could-not-open-a-connection-to-sql-server-microsoft-sql-server-error/ w szczególności chodzi o to okienko
user image

to bylo sprawdzane jako 1

0

a klient 32bit czy 64bit zainstalowany?

0

klient ?

0

to ja już nie wiem - spróbuj uruchomić na tym komputerze np. SQL Server Management Studio Express i nim się połączyć z serwerem

0

Tak. W tym programie mozna sie bezproblemu polaczyc

0

Przepraszam, późno już i chcę do domu. Nie sprawdzę tego, co u Ciebie się dzieje, ale spróbuj rady, którą kiedyś tu http://4programmers.net/Forum/Bazy_danych/252912-udostepnienie_bazy_sql_klientom_-_platnik_zus dałem. Tam pomogła. I nie dopilnowanie tego często jest przyczyną (podstawowych w zasadzie) kłopotów. Ale najpierw włącz te zapory.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1