Import bardzo dużego xml-a do sql-a

0

Witam, mam do was pytanie, mam potrzebę stworzenia tabeli z jedną kolumną w którą wrzucę zawartość XML-a który ma ponad 2 mln wierszy. Niestety przy próbach importu mam błędy. Myślałem żeby podzielić to na mniejsze kawałki i tak zrobiłęm ( około 900 tyś wierszy ) i niestety tez są błędy konwersji -.^. Macie może pomysł ( skrypt) który pozwoliłby mi załadować plik xml do kolumny i jednego wiersza w tabeli ? Pozdrawiam.

Przy próbie importu całego xml-a

  • Executing (Error)
    Messages
    Error 0xc02020a1: Data Flow Task 1: Data conversion failed. The data conversion for column "xml_data" returned status value 4 and status text "Text was truncated or one or more characters had no match in the target code page.".
    (SQL Server Import and Export Wizard)

Error 0xc020902a: Data Flow Task 1: The "Source - nexto_data_products.Outputs[Flat File Source Output].Columns[xml_data]" failed because truncation occurred, and the truncation row disposition on "Source - nexto_data_products.Outputs[Flat File Source Output].Columns[xml_data]" specifies failure on truncation. A truncation error occurred on the specified object of the specified component.
(SQL Server Import and Export Wizard)

Error 0xc0202092: Data Flow Task 1: An error occurred while processing file "D:\Pobrane\nexto_data_products\nexto_data_products" on data row 7.
(SQL Server Import and Export Wizard)

Error 0xc0047038: Data Flow Task 1: SSIS Error Code DTS_E_PRIMEOUTPUTFAILED. The PrimeOutput method on Source - nexto_data_products returned error code 0xC0202092. The component returned a failure code when the pipeline engine called PrimeOutput(). The meaning of the failure code is defined by the component, but the error is fatal and the pipeline stopped executing. There may be error messages posted before this with more information about the failure.
(SQL Server Import and Export Wizard)

0

Kolumna w tabli powinno byc typu bodajze varchar(max), w wizardzie rowniez powinienes rozszerzyc dlugosc zaimportowanego pola bo z defaultu jest chyba 50. Mimo wszystko nie jestem pewien czy tak duzy dokument zmiescisz do jednego pola. Byc moze bedziesz musiał go podzielić na kilka rekordów i w razie potrzeby sklejać przy uzyciu.

2

zaraz, zaraz. Uściślijmy co chcesz zrobić. Na początku napisałeś "mam potrzebę stworzenia tabeli z jedną kolumną w którą wrzucę zawartość XML-a" co można potraktować jako próbę wrzucenia CAŁEGO pliku do bazy jako jeden rekord. Następnie dajesz logi z wizarda, który służy do importowania zawartości pliku (a nie całego pliku jako takiego). Więc na początek co chcesz zrobić???
Po drugie komunikat mówi o tym, że to co próbujesz zaimportować jest większe od rozmiaru kolumny. Może na początek daj próbkę pliku i DDL tabeli

0

A co Ty na to, aby potraktować xml jako plik, zzipować go i wrzucić do kolumny typu np. LONGBLOB

0

Skończyło się na aplikacji w Javie wrzucającej to do kolumny.

0

stworzyłem encje i i wrzuciłem przez @ejb.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1