Udostępnienie bazy SQL klientom - Płatnik ZUS

0

Mam taki problem, na forach tematycznych nikt mi nie potrafi pomóc. Chce przenieść bazę SQL programu Płatnik ZUS na nowy komputer. To Serwer Fujitsu z systemem Windows Serwer 2012. Generalnie wcześniej takie przenoszenia robiłem na XP i W7 i nigdy nie miałem problemu. Niestety z Serwerem i bardziej z systemem Windows Serwer po raz pierwszy sie spotykam :(
Infolinie Płatnika ZUS i ich fora nie są w stanie mi pomóc (chętnie pomagaja jesli chodzi o XP i W7, z windowsem serwerowym chyba mniej maja doczynienia).

Generalnie wszystkie próby podłączenia do bazy wykonałem, wyłączyłem też firewalla.
Problem dotyczy tylko 5 dodatkowych stanowisk z systemem XP i W7 które chca się podłączyć do bazy
Bo program Płatnika na samym serwerze działa i baza jest widoczna i korzystam z niej bez problemu

0

Jeżeli serwer (komputer z Windows Server) jest widoczny w sieci dla tych komputerów to jest wina tylko po stronie konfiguracji MSSQL.
Spróbuj:

  • Włącz dla serwera MSSQL możliwość komunikacji po TCP: https://msdn.microsoft.com/en-us/library/bb909712%28v=vs.90%29.aspx (tylko skorzystaj ze stałego portu, a nie dynamicznego - ustaw jego wartość dla każdego adresu IP w konfiguracji, a przynajmniej dla tego, z którym będziesz się komunikował) i zrestartuj serwer MSSQL
  • Dodaj wcześniej ustawiony port jako wyjątek na zaporze dla połączeń przychodzących.
0

Serwer jest widoczny dla innych komputerów bo działa na nim inny program księgowy i komputery klienckie bez problemu się z nim łączą i pracują na tym programie.
Zanim zrobię to co piszesz, napiszę coś co może być istotne, otóż Windows Serwer jak i SQL + Managment Studio to ver 64 bity a klienci to XP i W7 32 bity tylko, czy to ma znaczenie?

0

W żaden sposób to nie wpływa na połączenie między klientami a serwerem.

Opisz dokładniej swój problem. Z tego co zrozumiałem chcesz migrować serwer na system Windows serwer 2012 tak? Rozumiem też że udała Ci się migracja ale komputery (klienci) mimo iż mogą odpalać jakaś aplikację B z tegoż serwera, mają problem z aplikacją A?

Jeżeli tak, to sprawdź dokładnie konfigurację autoryzacji aplikacji B i sprawdź czy wygląda tak samo dla aplikacji A. Jeżeli coś pokręciłem, proszę o sprostowanie :)

0

Usługa SQLBrowser włączona?

0

Uzupełniając to co napisał EroSanin (bo jeżeli jedna aplikacja się łączy, a druga nie to serwer jest widoczny w sieci) :

  • sprawdź w jaki sposób obywa się autoryzacja również pod kątem uprawnień użytkowników sql do konkretnych baz (użytkownik XXX może mieć dostęp do bazy jednego programu a do bazy drugiego już nie)
0

Sprawa wygląda tak:
Serwer jest widoczny w sieci i połączenia sieciowe są OK. Tylko to są połączenia na zasadzie mapowania katalogów i korzystania z nich przez pozostałe komputery.
Program Płatnika Zus wymaga serwera SQL i tu zaczynają się schody. Wcześniej (nie na serwerze) robiłem to tak że na nowym kompie instalowałem SQL, tworzyłem nowa bazę (o nazwie baza). Robiłem archiwum starej bazy o tej samej nazwie ze starego kompa i po prostu zastępowałem. Teraz ten proceder coś mi nie wychodzi.
Zrobiłem teraz to co Paweł radził (czyli Enable the TCP/IP Protocol for a Database):
Tylko, że w SQL Serwer Services mam:
SQL Serwer - Running
SQL Serwer Agent (SQLEXPRESS) - Stopped (bez możliwości uruchomienia)
SQL Serwer Browser - Stopped (bez możliwości uruchomienia) ---> czyli to o czym pisał @maciejmt

Natomiast w SQL Serwer Network Config. --> Protocols for SQLexpress --> TCP/IP IP Adresses
Mam tu 10 pozycji, deflautowo było wszystko na Disabled
ja zmieniłem na (dla wszystkich 10 pozycji):
Active: Yes
Enebled: Yes
IP adresess (tu sa różne adresy)
TCP Dynamic Ports --> tu nic nie było a ja wpisałem 1433
TCP Port --> tu też nic nie było a ja wpisałem 1433

Niestety po tym wszystkim nadal mam info przy próbie podłączenia się z klientów - Serwer nie istnieje lub odmówiono do niego dostępu :(

0

dynamiczny port pozostaw pusty.
po zmianie zrestartuj serwer mssql.
czy w liście adresów IP przy konfiguracji TCP jest adres IP serwera w sieci lokalnej?

co wpisujesz w pole serwer przy konfiguracji płatnika i jaki wybierasz sposób autoryzacji?

0
Paweł Dmitruk napisał(a):

dynamiczny port pozostaw pusty.

pozostawiłem pusty dla każdej z pozycji

Paweł Dmitruk napisał(a):

po zmianie zrestartuj serwer mssql.

tak oczywiście robie po każdej zmianie

Paweł Dmitruk napisał(a):

czy w liście adresów IP przy konfiguracji TCP jest adres IP serwera w sieci lokalnej?

głupia sprawa, ale jak to sprawdzić w Windows Serwer 2012?

Paweł Dmitruk napisał(a):

co wpisujesz w pole serwer przy konfiguracji płatnika i jaki wybierasz sposób autoryzacji?

autoryzacja z użyciem podanego konta SQL, przy czym login to "sa" i swoje hasło
Nazwa Serwera jest domyslna --> (local)\SQLEXPRESS

0
marlowe napisał(a):

Nazwa Serwera jest domyslna --> (local)\SQLEXPRESS

To wiele wyjaśnia....

zamiast (local) wpisz nazwę (lub adres IP) serwera.


EDIT: (refleksja po poście Pawła :))

I upewnij się że jak nazywa się instancja na serwerze (nie musi być to SQLEXPRESS) - i tą nazwę wpisz zamiast SQLEXPRESS

0

dokładnie jak @hipekk napisał, w nazwę serwera wpisujesz ip_serwera\instancję (np. 192.168.0.1\sqlexpress) lub ip_serwera,port (np. 192.168.0.1,1433)

0

Tak to wygląda i tak się loguje przez klienta w Płatniku ZUS:
Czyli SERWER\SQLEXPRESS

0

Kilka lat temu znalazłem radę dotyczącą otwierania portów. Były w niej wymienione porty 1433 (czyli wspomniany wyżej), ale także 1434, o którym w tym wątku nie było. No i, co ważne była mowa o protokołach TCP (jak wyżej) i UDP, o którym to także w tym wątku nie było.
Ja od tamtego czasu otwieram po obu stronach porty TCP 1433, TCP 1434, UDP 1433 i UDP 1434. Pewnie niepotrzebnie wszystkie. Nie testowałem, czy naprawdę niepotrzebnie.

Po drugie to przydałoby się sprawdzić, czy tego serwera SQL nie widać w ogóle, czy tylko Płatnik go nie widzi. Też dawno temu bawiłem się w wątki i napisałem sobie wątkujący komponent szukający serwerów SQL w otoczeniu. Nic specjalnego ale jest. W załączniku programik testowy do tegoż. Testowałem czasy wykonania. Na ekranie tego mojego testu w górnej części serwery zaakceptowane, na dole po lewej info dla mnie, co się dzieje i na dole po prawej serwery, które mogą sprawiać kłopoty. Możesz sprawdzić, czy z Twojego XP Twój serwer w ogóle jest widziany, a jeśli jest, to gdzie.

0

Czyli w płatniku w nazwę serwera wpisujesz serwer\sqlexpress czy (local)\sqlexpress?

0

Sadam2
Dzięki za pomocne narzędzie, mój "pechowy" serwer jest po prawej czyli widać go. Ale nie ma go na górze w serwerach akceptowanych.
Co do otwarcia portu 1434, postaram sie to zrobić (nie wiem czy mi sie uda :)

@Pawełi
tak i tak oczywiście wpisuje i nic :(

0

Ściągnij SQL Server Management albo coś innego w tym stylu (osobiście polecam Toad For SQL) i zobacz czy połączysz się z serwerem.
Na czas testów otwórz zaporę na serwerze.

0

No to otwórz UDP 1434. Na obu. Mój programik robi ping (UDP Client z Indy Components) właśnie na port UDP 1434. Czyli defaultowo. Co prawda mógłbym pingować wszystkie porty, ale ... . Ale w otoczeniu sieciowym, w którym pracuję, coś około setki serwerów SQL. No to ponad pół miliona pingów trochę by trwało. Nawet w wątkach.

0

Do: hipekk
Nie umiem dodawać komentarzy i odpowiadam tutaj. Te 100 to oczywiście była mała przesada. Dziś jest ich 50. Albo coś koło - liczyłem wiersze "na piechotę" i mogłem się pomylić. Skąd - po prostu zostały zainstalowane. A po co - trzeba pytać tych którzy instalowali. Tutaj tak jest - pracuję tu rok i na początku sam byłem zdziwiony, ale zaczynam się przyzwyczajać.

0

Zainstalowałem Toad For SQL i bazę widzi bez problemu, nawiązałem z nią połączenie. Ale płatnik ZUS nie może w dalszym ciągu sie podłączyć
Piszecie żeby jeszcze otworzyć port 1434. ale czy to ma znaczenie jesli ja na serwerze mam firewalla całkowicie wyłączonego?

0

Z serwerem 2012 nie miałem doświadczeń - w ogóle administrowanie serwerami to nie moja działka. Ale na serwerze Windows Serwer 2008 R2 ustawiałem to w managerze serwera, w Inbound rules i Outbound rules.

0

UDAŁO SIĘ ! :)
Problem był ponieważ SQL Server Browser miałem na STOPPED, jak zmieniłem na running, połączyłem się bez problemu.

0

Włączyłem z powrotem zaporę na Serwerze i nie mogę się połączyć, jak jest wyłączona wszystko jest ok. Może ktoś mi doradzić jak przepuścić przez zaporę w Windows Serwer 2012 wyjątek dla mojej bazy Płatnika ZUS?

0

Może otworzyć te porty?

0

otworzyłem te cholerne porty i przeszło, także wszystkim bardzo dziekuje :)

0

:-)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1