Proszę o sprawdzenie schematu bazy

0

Witam stworzyłem schemat bazy danych szkoły wyższej. Czy ktoś może mi powiedzieć czy zrobiłem to poprawnie czy należy coś zmienić?

user image

1

Unormuj liczbę wyrazu w tabelach. Raz mnoga, raz pojedyncza, to bardzo zle.
Twoje pola nie potrzebuja dodatkowej nazwy swiadczacej o tej tabeli.
Mieszasz _Różnestyle_Kodowania.

przez w.w. powody nie będę analizował samego diagramu i relacji.

2

o_O

  1. W bazie danych nie istnieje powiazanie n:m i konieczna jest tabela łącznikowa
  2. Student może mieć tylko 1 kierunek?
  3. Nie rozumiem idei opłaty pomocniczej skoro jej kluczem jest klucz główny opłaty. Bo to oznacza że realnie tam jest 1:1 a nie 1:n jak na schemacie.
  4. Jak chcemy przekazać informacje o godzinach rektorskich dla 100 kierunków to musimy zduplikować tą informacje 100 razy? ;]
  5. Skoro przedmiot może mieć wiele ocen (co ciekawe ocena nie jest nijak powiązana ze studentem, wiec nie do końca rozumiem czym jest ta ocena...) to nie mozesz mieć id oceny w przedmiocie, bo automatycznie robi się z tego 1:1!

Podsumowując: właściwie niewiele na tym diagramie jest poprawnie.

0

trochę poprawiłem schemat możecie mi powiedzieć czy ten jest lepszy czy dalej lipa?
user image

0
  1. Propagujesz klucze obce. Po co? Skoro na diagramie nie ma powiązania między dwiema tabelami to go nie ma i już. A ty sobie kopiujesz klucz obcy z powiązanej tabeli. Czemu na przykład "użytkownik" ma klucz obcy "wykładowcy_przedmioty_kierunek_studenci_IdStudent". WTF?
  2. Duplikujesz dane. Skoro masz 1:1 studenta z użytkownikiem i wykładowcy z użytkownikiem to czemu "imie, nazwisko, adres, nr tel" masz osobno w tych tabelach? o_O
  3. Ocena nie wiąże się ani ze studentem (:D) ani z wykładowcą. Geniusz! ;]
0
Shalom napisał(a):

Czemu na przykład "użytkownik" ma klucz obcy "wykładowcy_przedmioty_kierunek_studenci_IdStudent". WTF?

Workbench automatycznie generuje takie klucze obce po dodaniu relacji między tabelami.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1