Nazwy w bazie danych - nawiasy kwadratowe

0

Witam,
SQL-a dopiero się uczę więc proszę o wyrozumiałość ;).
Ostatnio troszkę się bawię w MS SQL Server Management Studio i zastanawiam się dlaczego w zapytaniach, gdy należy podać tabelę nazwy podawane są w nawiasach kwadratowych np.

SELECT TOP 1000 [NAZWY_KOLUMN] FROM [NAZWA_BAZY_DANYCH].[COS_JESZCZE].[NAZWA_TABELI]

Oczywiście bez tych nawiasów też działa.
Mam więc pytanie: czym w SQL-u jest nawias kwadratowy (jaką funkcję pełni) oraz kropka, która coś jakoś łączy, ale pewności nie mam co dokładnie.

Z góry dziękuję za pomoc.

2

Czasami zdarza się kolumna, której nazwa jest słowem kluczowym albo zawiera dziwne znaki (np. spacje), wtedy bez nawiasów kwadratowych zapytanie nie zadziała.

A kropka pozwala na wskazanie konkretnej tabeli/widoku w zapytaniu, bo w różnych schematach możesz mieć tabele o takich samych nazwach.

0

Dziękuję bardzo za odpowiedź!

1

Może być jeszcze tak:

FROM [NAZWA_LINKED_SERVER].[NAZWA_BAZY_DANYCH].[COS_JESZCZE].[NAZWA_TABELI]

Zasady takie same, jak napisał @somekind

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1