Pomoc dla początkującego w MS SQL 2008 - jak to ogarnąć...

Odpowiedz Nowy wątek
2015-02-01 20:39
0

Witam,

Moi drodzy, postanowiłem poszerzyć swoją wiedzę o podstawy SQL z ukierunkowaniem na pisanie query i później na wrzucanie tego w pliki do automatyzacji.
Znajomość tego jest wymagana w bardzo wielu ofertach o pracę, więc moim zdaniem nauka tego ma sens - zwłaszcza, że to nie jest jakieś super skomplikowane zagadnienie.

Jak się okazuje kwestia konstruowania zapytań to pikuś wobec zainstalowania i skonfigurowania silnika SQL.

Mój wybór padł na MS SQL 2008 Express, ze względu na MS SQL Server Management Studio, gdzie mam dostęp do bazy, mogę sobie zrobić tabele i pobawić się w pisanie zapytań.

Z tą ideą postanowiłem zainstalować MS SQL 2008 na moim kompie przeznaczonym do nauki i wybitnie poległem.
System to Windows 7 64 bity.

Czy wie ktoś gdzie znajdę tutorial, ewentualnie jest w stanie powiedzieć mi co mam zainstalować (każda jedna opcja na stronie ms do wyboru ma tak samo nazywające się pliki i zrobił mi się już burdel w pobranych) tak, aby mieć podstawową bazę SQL 2008 SP1 (czy RC2 jest lepsze? czy to ma SMS do tego?), działające Studio, i usługę skonfigurowaną tak, aby się do niej lokalnie podłączyć? Bo w tutorialach panowie uruchamiają jakieś programy od konfiguracji, których ja u siebie nie mam, nie wiedzieć czemu.

Po pobraniu kilkunastu plików (kilka giga) łącznie mam już 3 różne rzeczy zainstalowane na kompie, dodatkowo już nie potrafię odinstalować jednej z nich i po prostu boję się, że za chwilę zrobi się na nim burdel a to jest czysty komp na którym jedyne co było uruchamiane do tej pory to Dwarf Fortress i android SDK.

Aha, jak ktoś wie czy da się całkowicie usunąć z komputera wyżej wspomniane bazy tak, aby nie zostawały potem w "Programy i Funkcje" to również będę wdzięczny.

I z góry przepraszam, jeśli zaśmiecam forum.

Pozostało 580 znaków

2015-02-01 20:45
0

Ja nie wiem co tu można zrobić źle. Instalujesz to http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=30438 i to http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=7593

Pozostało 580 znaków

2015-02-01 20:54
0

Ja bym raczej polecił to: http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=23650 bo Management Studio do 2008 niekoniecznie zadziała z serwerem w wersji 2008 R2. Co do instalacji, to sugeruję poszukać tutoriala w necie, bo dla początkującego prosta na pewno nie jest.

I tak, R2 jest lepsze, a jeszcze lepsze jest 2012.


"HUMAN BEINGS MAKE LIFE SO INTERESTING. DO YOU KNOW, THAT IN A UNIVERSE SO FULL OF WONDERS, THEY HAVE MANAGED TO INVENT BOREDOM."

Pozostało 580 znaków

2015-02-01 20:58
0

Czy powinienem zainstalować plik wt czy adv?

SQLEXPRADV_x64_ENU.exe Click here 1,008.6 MB

SQLEXPRWT_x64_ENU.exe Click here 340.5 MB

SQLManagementStudio_x64_ENU.exe Click here 161.0 MB

Rozumiem, że ta wersja studio będzie się komunikować z tą instalką? Poprzednio jak zainstalowałem baze 2008 rc2 i studio od 2008 sp1 stwierdziły, że się nie lubią.
Instalowałem bazowe wersje (bez toolsów) i po zainstalowaniu i nazwaniu bazy studio nie było w stanie się z nią połączyć.

Nie wiem, z 2005 nie było tych problemów x_X.

somekind napisał(a):

Ja bym raczej polecił to: http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=23650 bo Management Studio do 2008 niekoniecznie zadziała z serwerem w wersji 2008 R2. Co do instalacji, to sugeruję poszukać tutoriala w necie, bo dla początkującego prosta na pewno nie jest.

I tak, R2 jest lepsze, a jeszcze lepsze jest 2012.

A to jest jeszcze z kolei inna wersja? Ile jest tych wersji sql 2008?
Nie no, czy 2012 ma to jakoś lepiej ogarnięte?

edytowany 1x, ostatnio: Evander, 2015-02-01 21:02

Pozostało 580 znaków

2015-02-01 22:09
0

instaluj 2012;

2008 nie jest już supportowany

edit:

ENU\x64\SQLEXPRWT_x64_ENU.exe

edit:

edytowany 2x, ostatnio: gośćabc, 2015-02-01 22:23

Pozostało 580 znaków

2015-02-01 22:29
0

A czemu nie 2014?
Pomocny link jak ktoś ma problem z odnalezieniem się na stronie MS żeby pobrać instalkę: http://downloadsqlserverexpress.com/ ;)


Yubby dibby dibby dibby dibby dibby dibby dum..

Pozostało 580 znaków

2015-02-01 22:38
0

Do nauki pisania query nie potrzeba mi kosmicznej technologi, tylko czegoś, co zadziała.
Na razie ogarnąłem R2 RTM i udało mi się połączyć do bazy (cholerna kropka przed nazwą).

Założyłem sobie database i próbowałem wrzucić skrypt tworzący tabele, niestety używa on to_date po oraclu.

Idę przeorać skrypt i zamienić co trzeba na 'cast'.

Dziękuję za pomoc.

Pozostało 580 znaków

2015-02-01 22:39
0
Evander napisał(a):

Rozumiem, że ta wersja studio będzie się komunikować z tą instalką? Poprzednio jak zainstalowałem baze 2008 rc2 i studio od 2008 sp1 stwierdziły, że się nie lubią.

No i nic dziwnego. Management Studio musi być w wersji równej bądź wyższej niż serwer, z którym się łączy.

Instalowałem bazowe wersje (bez toolsów) i po zainstalowaniu i nazwaniu bazy studio nie było w stanie się z nią połączyć.

A podawałeś prawidłową nazwę instancji, nazwę użytkownika i hasło?

A to jest jeszcze z kolei inna wersja? Ile jest tych wersji sql 2008?

Jest 2008 i 2008 R2 (które wyszło chyba około 2010 roku). Nie ma innych wersji 2008, można co najwyżej ściągnąć instalator ze zintegrowanym service packiem. Jest też 2012.

Nie no, czy 2012 ma to jakoś lepiej ogarnięte?

Ale problem nie leży w wersji tylko między krzesłem, a monitorem.

W ogólności potrzebujesz zainstalować INSTANCJĘ Database Engine. Takich instancji, różnie nazwanych może być wiele na jednej fizycznej maszynie, można je dowolnie nazywać. Do instancji łączysz się przez Management Studio podając adres/nazwę serwera i nazwę instancji, np.: 192.168.1.100\MojaFajnaInstancja. Domyślną nazwą dla instancji w wersji Express jest SQLEXPRESS, więc łączysz się z nią lokalnie przez .\SQLEXPRESS.


"HUMAN BEINGS MAKE LIFE SO INTERESTING. DO YOU KNOW, THAT IN A UNIVERSE SO FULL OF WONDERS, THEY HAVE MANAGED TO INVENT BOREDOM."
edytowany 1x, ostatnio: somekind, 2015-02-02 00:00
Nie kłuć się sam ze sobą. :P Chyba A to jest jeszcze z kolei inna wersja? Ile jest tych wersji sql 2008? powinno być jako cytat. :P - DibbyDum 2015-02-01 22:42
Racja, dzięki. Spieszyłem się na kolację. :P - somekind 2015-02-02 00:00

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0