SQL oracle typ number

0

Witam , mam taką encje jak ponizej i mam problem z marzą nie moge wpisac dwucyfrowej jest tym number(3,2) czyli liczby np 200 czy 22 czy 31.00 można wpisać teoretycznie a ja mogę tylko jednocyfrowe np 7 albo 7.00 . nie rozumiem problemu mam ciągle bład

SQL Error: ORA-01438: wartość większa niż określona precyzja dozwolona dla tej kolumny 
CREATE TABLE "S11222"."TRANSAKCJE" 
   (	"ID_OFERTY" NUMBER(*,0) NOT NULL ENABLE, 
	"ID_TRANSAKCJI" NUMBER(*,0) NOT NULL ENABLE, 
	"DATA_TRANSAKCJI" DATE NOT NULL ENABLE, 
	"MARZA" NUMBER(3,2) NOT NULL ENABLE, 
	"NR_FAKTURY" NVARCHAR2(40) NOT NULL ENABLE, 
	"ID_OSOBY" NUMBER(*,0) NOT NULL ENABLE, 
	"KWOTA" NUMBER(10,2) NOT NULL ENABLE, 
	 CONSTRAINT "TRANSAKCJE_PK" PRIMARY KEY ("ID_TRANSAKCJI")
  USING INDEX PCTFREE 10 INITRANS 2 MAXTRANS 255 COMPUTE STATISTICS 
  STORAGE(INITIAL 65536 NEXT 1048576 MINEXTENTS 1 MAXEXTENTS 2147483645
  PCTINCREASE 0 FREELISTS 1 FREELIST GROUPS 1 BUFFER_POOL DEFAULT FLASH_CACHE DEFAULT CELL_FLASH_CACHE DEFAULT)
  TABLESPACE "STUDENCI"  ENABLE, 
	 CONSTRAINT "OFERTY_TRANSAKCJE_FK1" FOREIGN KEY ("ID_OFERTY")
	  REFERENCES "S11222"."OFERTY" ("ID_OFERTY") ENABLE, 
	 CONSTRAINT "OSOBY_TRANSAKCJE_FK1" FOREIGN KEY ("ID_OSOBY")
	  REFERENCES "S11222"."OSOBY" ("ID_OSOBY") ENABLE
   ) SEGMENT CREATION IMMEDIATE 
  PCTFREE 10 PCTUSED 40 INITRANS 1 MAXTRANS 255 NOCOMPRESS LOGGING
  STORAGE(INITIAL 65536 NEXT 1048576 MINEXTENTS 1 MAXEXTENTS 2147483645
  PCTINCREASE 0 FREELISTS 1 FREELIST GROUPS 1 BUFFER_POOL DEFAULT FLASH_CACHE DEFAULT CELL_FLASH_CACHE DEFAULT)
  TABLESPACE "STUDENCI" ; 
2
murek1993 napisał(a):

Witam , mam taką encje jak ponizej i mam problem z marzą nie moge wpisac dwucyfrowej jest tym number(3,2) czyli liczby np 200 czy 22 czy 31.00 można wpisać teoretycznie ...

Nie można. Przeczytaj jeszcze raz manual na temat typu NUMBER(x,y). x wcale nie oznacza rozmiaru dopuszczalnej części całkowitej.

0

Czyli u mnie powinno to byc number(5,2) żeby działało jak chciałem?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1