Prośba o sprawdzenie poprawności schematu bazy danych

0

Muszę przygotować schemat bazy danych do wyborów. Przygotowałem takie coś:
Bez tytułu.png
Chciałbym zapytać czy tak jest ok? Czy może lepiej coś poprawić?

0

Nic tu nie jest dobrze.

  1. Wszystko to powiązania 1:1? o_O Jeden kandydat na jedne wybory? :D
  2. Kandydat ma pole z liczbą głosów? Ja bym sie jednak spodziewał że w celu wyliczenia takiej wartości trzeba zliczyć OddaneGłosy, no ale może to jest system rosyjski czy coś...
0

Do czego będzie używana baza danych? Jeśli miałaby być częścią systemu do zliczania głosów, to nie należy przechowywać w niej wyborców.

0
Wybitny Kot napisał(a):

Do czego będzie używana baza danych? Jeśli miałaby być częścią systemu do zliczania głosów, to nie należy przechowywać w niej wyborców.

Może to system dla KRLD? ;)

A tak poza tym, to:

  1. kandydat nie musi być politykiem;
  2. partia składa się z członków, nie z polityków;
  3. kandydat nie musi być członkiem partii;
0

Stosując się do waszych rad, poprawiłem nieco schemat. "Polityk" odzwierciedla teraz kandydata, może ale nie musi mieć partii. Czy teraz jest ok?
Bez tytułu.png

0

Po co ta tabela "TypWyborów"?
Powinieneś sprecyzować, bo czego miałaby służyć baza, bo tak to ciężko ją uszczegółowić. Chyba że to ma być taki schemat na odwal, byleby coś było.

0

Mieliście rację, źle się za to zabrałem, muszę poprawić zadanie. Teraz przysiadłem do tego porządnie, chciałbym się zapytać czy jest teraz ok?

Bez tytułu.png

0

ja bym powiat i wojewodztwo zrobil w 1 tabeli i z kandyadtura polaczyl partie polityczna i komitet, a kandydat tylko do kandydatury

1
  1. Wiązanie głosu z wyborcą... zły pomysł. Bardzo zły pomysł... W sumie wychodzą jawne wybory. Tu ważne jest "miękkie" powiązanie. W postaci oznaczenia, czy dany wyborca głosował czy nie. Nie można zrobić powiązania głosu-wyborca
  2. W zależności od wyborów możesz potrzebować wiązania lista->kandydat (tak głosujemy do Sejmu), lub kandydat->okręg (a tak do Senatu... tak w Polsce są JOW-y)
  3. Po co wiązać okręgi z typem wyborów? Lepiej powiązać Lista kandydatów->Wybory i Lista kandydatów->okręg
  4. Okręgi wyborcze są dość płytko wiązane z regionem. IMO, należy robić to głębiej do poziomu numeru domu (typowe przy długich ulicach w miastach, że dana ulica wpada w dwa albo trzy okręgi).
0

@Koziołek dziękuje za wytyczne.

ad 1) Co do pierwszego masz rację to był bardzo zły pomysł :(
ad 2) Ok więc zrobiłem dodatkową tabelę lista, która ma odwołanie do wyborów i okręgu, dla wyborów do Senatu lista będzie zawierała tylko jednego kandydata.
ad 3) Zrobiłem tak bo zgodnie z wikipedią http://pl.wikipedia.org/wiki/Polskie_okr%C4%99gi_wyborcze, dla różnych wyborów są różne okręgi. Pozostawić jak jest czy zmienić?
ad 4) Chyba, aż takich szczegółów nie musze robić, w końcu nie jest to baza do PKW :D

Bez tytułu.png

0

No właśnie brakuje mi tu określenia czy chcesz zmierzyć się z "problemem PKW" w pełnej krasie czy też tylko w jakimś ograniczonym zakresie.

Co do listy to trochę źle kombinujesz. Ja bym to zrobił tak:

  • Tabela lista zawierająca informację o okręgu i wyborach
  • Tabela lista_jow zawierającą kandydatów i FK do lista
  • Tabela lista_kom zawierającą kandydatow, komitet i FK do lista

Trochę to obiektowe podejście, ale chyba nie jest złe...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1