Wyświetlaniem określonej liczby słów z bazy danych

0
.$shout[substr('tresc',10,)].' 

mam problem chcialbym wyswietlic date i 100 pierwszych slow z bazy danych jesli pomoze ktos odczyt z selecta

$query = mysql_query ("SELECT * FROM `sport` ORDER BY `data` DESC ");  
0

Ale że o co chodzi?
Masz ciąg znaków i chcesz wziąć z niego pierwsze sto słów, tak?

0

znaczy nie wiesz gdzie jest dokumentacja do mysqla? Przecież w niej wszystko jest.

0

np. mam fragment tekstu i z niego chce wyswietlic tylko 100 pierwszych slow lub 100 pierwszych liter tego tekstu

0

Skorzystałeś chociaż z rady @abrakadaber ? Nie wydaje mi się. Wówczas znalazłbyś funkcję SUBSTRING_INDEX.

0

wiem o tej funkcji bo tutaj

.$shout[substr('tresc',10,)].'  

zastosowalem i zamiast wyrazow pokazuje sie liczba
a jesli chodzi o ten kod to

	$query = mysql_query ("SELECT * FROM `sport` ORDER BY  SUBSTRING_INDEX('tresc','.', 100)  DESC ");   

to dalej wyswietla to samo
dalem tak

	     .'<p id="art_tre">'.$shout[SUBSTRING_INDEX('tresc',10,)].'</p>'.'</br>' 

i wyswietla blad

Parse error: syntax error, unexpected ')' in 

wlasnie w tej lini co jest wyzej kod znakiem tego jest ze jest skladnia napisna do wyswietlania pomoze ktos z tym kodem zeby byla dobrze napisana bo nie mam pomyslu jak to zrobic

0
jaca121212 napisał(a):

a jesli chodzi o ten kod to

	$query = mysql_query ("SELECT * FROM `sport` ORDER BY  SUBSTRING_INDEX('tresc','.', 100)  DESC ");   

to dalej wyswietla to samo

dalem tak

	     .'<p id="art_tre">'.$shout[SUBSTRING_INDEX('tresc',10,)].'</p>'.'</br>' 

i wyswietla blad

Parse error: syntax error, unexpected ')' in 

wlasnie w tej lini co jest wyzej kod znakiem tego jest ze jest skladnia napisna do wyswietlania pomoze ktos z tym kodem zeby byla dobrze napisana bo nie mam pomyslu jak to zrobic

Odpadłem.

Ścieżka do rozwiązania problemu:
Przerobić ze zrozumieniem podstawowy kurs PHP ->
Przerobić ze zrozumieniem podstawowy kurs SQL ->
Wrócić do problemu i rozwiązać go w minutę.

0

dziki za odpowiedz nie spodziawalem sie tego ze taka dostane od cb @Vardamir

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1