Generowanie klucza składającego się z liter z innej kolumny

0

Jak w Microsoft SQL Server generować unikalne pola tekstowe, które są skróconymi nazwami z kolumny obok?

Na przykład:

CustomerID | CompanyName
ALFKI | Alfreds Futterkiste
ANTON | Antonio Moreno Taquería
AROUT | Around the Horn
BERGS | Berglunds snabbköp
BLAUS | Blauer See Delikatessen
BLONP | Blondesddsl pere et fils

1

to se ne da. Jeśli nie jesteś w stanie sam napisać algorytmu to nie ma żadnej automagicznej sztuczki.
możesz generować funkcje skrótu (np. md5 albo sha)

1
SELECT UPPER(SUBSTRING('Alfreds Futterkiste', 1, 2)+SUBSTRING('Alfreds Futterkiste', 9, 2)) AS '4p'
SELECT UPPER(SUBSTRING('Around the Horn', 1, 3)+SUBSTRING('Around the Horn', 9, 3)) AS '4p'
  • mix
  • sprawdzanie unikalności
1

W dodatku trzeba by było zapewnić unikalność tak wygenerowanego stringa.

0

Myślałem, że jest jakaś wbudowana procedura składowana do tego. Już sobie sam napisałem funkcję w programie, która generuje taki skrót jaki chciałem.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1