ORACLE Studia I semest pomoc ze składnią

0

Witam.

Na wstępie jako, że jest to mój pierwszy post chciałbym sie przywitać, mam na imie Konrad studiuje informatyke 1 semest i pozdrawiam wszystkich użytkowników :).

W dniu jutrzejszym mam próbne zaliczenie podano nam zagadnienia więc staram sie robić odpowiadające im zadania, zwracam się z prośbą o zerknięcie na poprawność składni i działania skryptu bo choć orac nie krzyczy to nie jestem pewien poprawności.

Zaliczenie składać sie będzie z:

  1. Stworzenie 2 tabel powiązanych kluczem głównym.
  2. Insert into (przypisać wiersze).
  3. Polecenie Update.
  4. Select from where (z jednej tabeli)
  5. Select from join
  6. Select...(select...) (z podzapytaniem)
  7. Select from join... group by

Domyślam sie ze większość użytkowników po przeczytaniu pomyśli banał, ale niestety dla mnie nie jest to tak oczywiste, proszę więc abyście wytkneli mi błędy które rzucą wam sie w oczy z góry dziękuje.

Dodam jeszcze, że wszystko robie w ORACLE SQL Developer.

  1. Stworzenie 2 tabel powiązanych kluczem głównym.

CREATE TABLE WODY_MINERALNE1 (ID_WODY number(6) primary key, PRODUKY varchar(25), CENAWODY NUMBER (5), DATA_STWORZENIA date);

CREATE TABLE PRODUCENCI_WODY (ID_PRODUCENTA NUMBER(6) PRIMARY KEY, FIRMA VARCHAR (20),MIASTO VARCHAR (20), ULICA VARCHAR (20), KOD_POCZTOWY NUMBER (5));

ALTER TABLE PRODUCENCI_WODY ADD FOREIGN KEY (ID_PRODUCENTA) REFERENCES WODY_MINERALNE1(ID_WODY)

0

Widze że nikt nie powie czy dobrze to chyba nie ma sensu wstawiać reszty

1

Otwórz Oracle przez webowy interface, wyklikaj sobie to co masz zrobić a potem kliknij "show SQL"...

0

Już wcześniej chciałem na to wejść ale nie moge sie zalogować zwraca mi błąd złych danych...

Workspace home
Login SYSTEM

po wysłaniu maila z Workspace ten nie dochodzi

0

Ale jakiego znów maila? Jak nie umiesz się podłączyć do bazy to otwórz łaskawie tutorial "jak zainstalować oracle" i podążaj za nim.

0

de64d1d15d.png

problem w tym że w tutorialu nie ma przy logowaniu okna Workspace, przy instalacji też nic takiego nie podawałem.

0
MrKodeina napisał(a):

Widze że nikt nie powie czy dobrze to chyba nie ma sensu wstawiać reszty

Nie ma sensu takie tytułowanie wątków.
Po co piszesz w tytule "studia I semestr"? Jaki to ma związek z Twoim problemem?
Już nie wspominając o tym, że tytuł: "ORACLE Studia I semest pomoc ze składnią'' sugeruje, że masz problem ze składnią semestru... Hmm... No, jakby nie patrzeć masz problem ze składnią.

0

W workspace powinieneś podać nazwę schematu do którego chcesz się zalogować (o ile takowy schemat posiadasz). W tym wypadku jest to prawdopodobnie "Internal", tak jak pisze Shalom.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1