Tworzenie lokalnego serwera SQL - nie działa

0

Może zacznę od opisu problemu.
W spokoju siedziałem sobie nad książeczką z C# - dokładnie opisującą LinQ. No i w tejże książeczce przyszedł moment żeby sobie postawić bazę danych i pobrać z niej tabele. Teoretycznie proste, ale jednak nie do końca. Pliki które ściągnąłem okazało się że muszę przekonwertować na wersję 2012 Visuala i tu zaczęły pojawiać się schody. Właściwie to jeden. Jedyne co muszę, to podpiąć ten plik do serwera i go odpiąć (chociaż jak patrzyłem, to raczej z tym problemu nie będzie). No i tu się zaczyna problem - gdy włączam Microsoft SQL Server Management Studio to muszę je pod coś podpiąć. Wybieram Database Engine (jak mi internety przykazały) i... no ogólnie to nic się nie dzieje, bo nie ma serwera. Więc wyszukałem rozwiązanie - muszę postawić serwer! No i postawiłem - używając opcji 'new SQL server stand-alone' z centrum instalacji. Później próbowałem znaleźć serwer w 'reporting services configuration manager', ale obecnie stanąłem na etapie odmowy dostępu (a connection to the computer cannot be established, access denied). Jakieś porady? Wskazówki? Chociaż może jakiś link do czegoś co zadziała?

Nie wiedziałem czy wrzucić do tego tematu początkującego czy tu, jak coś źle to wybaczcie.

1

Pokaż dokładny opis swojego błędu(screenshot).Wybrałeś autoryzacje Windows czy nowy użytkownik i hasło?
Jeszcze jedna rzecz, wejdź w usługi i zobacz czy uruchomione masz sqlserver(nazwaużytkownika), sqlserver(mssqlserver).

0

Nie wiem jak te załączniki działają, ale może się uda.
LinQ.png
To jest (a przynajmniej powinien tutaj być) ten error.
Autoryzacja Windows.
A tutaj jest (Powinien być) screen z usług sql'a.
sql.png

0

Nie odpowiedziałeś na moje pytanie dotyczące usług, załącznik który mi pokazałeś nie dotyczy usług o które pytałem.Masz je w ogóle?

Jeżeli chcesz się podpiąć pod database engine, to dlaczego wybierasz reporting services?Reporting services to jest oddzielna instalacja.Spróbuj uruchomić te usługi które pokazałeś w załączniku.

Pozdrawiam

2

Lap linka: http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=42299
#Wybierasz najwieksza instalke dla twojej architektury.
#Przeklikujesz instalacje upewniajac sie, ze Named instance jest ustawione na SQLExpress (lub inna nazwe jaka sobie zyczysz, ale imo lepiej domyslna zostawic) oraz, ze dodales swojego uzytkownika do listy superuserow bazy.
#Potem odpalasz Management Studio, klikasz Database Connection, w nazwie serwera wpisujesz .\SQLExpress, w nazwie bazy wpisujesz nazwe bazy (jak nie ma bazy, to cie zapyta czy chcesz ja utworzyc).

(Jesli masz instancje serwera juz zainstalowana, to cie zapyta czy chcesz skonfigurowac istnieja instancje czy zainstalowac nowa, wybierz to pierwsze).
Jeszcze mi sie nigdy nie zdarzylo, zeby to nie zadzialalo.

0

Te usługi ze screena to jedyne które mam związane z sql'em, nie pozwalają się włączyć.
ssql.png

Czyli że tych sqlserver(nazwaużytkownika), sqlserver(mssqlserver) nie mam zupełnie

0

Wydaje mi się, że w tej sytuacji najrozsądniejsze będzie zrobienie tego co napisał n0name_l, to chyba najkrótsza droga.

0

Ok,
przeczytaj post od @n0name_l.
przeczytaj post od @n0name_l.
Sprawdz czy masz skonfigurowany i uruchomiony serwer. Tzn. w Menu wybierz All Programms\Microsoft Server***\Configurations Tools\ i tam
SQL Server Configurations Manager.
Sprawdz czy Services sa uruchomione (nie wszystkie potrzebujesz - kiedys do tego dojdziesz), jakie masz konto i czy wlaczyles Server Browser.
Tu krtoki opis:
http://www.codeproject.com/Articles/653571/Understanding-SQL-Server-Configuration-Manager

Server mozesz uruchomic tez z poziomu Management Studio, jesli dodasz do Registered Servers\Database Engine\Local..... blaabla. Znajdziesz.

Bo ten twoj pierwszy screenshot sugeruje, ze wszystkie servisy masz zatrzymane - wiec naturalnie nie podlaczysz sie do tego servera i nie zainstalujesz tam niczego....

Pozdro
miro

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1