Baza danych na ocene ;)

0

Cześć wszystkim! Mam nadzieje, ze pomożecie mi przy robieniu bazy danych. Projekt jest do szkoły, musi mieć 8 relacji. Niechaj będzie on o firmie kurierskiej. Jak na razie mam http://ifotos.pl/zobacz/Bazaaapng_wpaepew.png Brakuje 2 relacji. Jakie tabele mógłbym jeszcze dodać

0

Zwroty, Reklamacje, Płatności

Pozdrawiam
CodeFinger

0

W przesyłce masz kolumnę "typ", wynieś to do osobnej tabeli.

0

Typ przesyłki to np. Priorytet Ekspres :D. jeżeli dam w oddzielnej tabeli to bedzie relacja 1 do 1 a to chyba herezja :>

0

chodziło o zrobienie tzw słownika, teraz masz typ który jest pewnie intem, gdzie 0-typ1; 1-typ2; 2-typ3... itd. Chodzi o wyciągniecie tej listy do tabeli Types(type_id, type_name) i w tabeli Przesyłka robisz klucz obcy do tej tabeli Types.

0

Rozumiem ;D a jakbyście do tego zrobili płatność(koszt), żeby w zależności od wagi,wymiarów , typu,ubezpieczenia naliczało w oddzielnej tabeli. Taki cennik ;). Moze z byt dużo kombinuje.
Koszt z przesyłki usuwam powinno być w zamówieniu.

0
kamilek66 napisał(a):

Cześć wszystkim! Mam nadzieje, ze pomożecie mi przy robieniu bazy danych. Projekt jest do szkoły, musi mieć 8 relacji. Niechaj będzie on o firmie kurierskiej. Jak na razie mam http://ifotos.pl/zobacz/Bazaaapng_wpaepew.png Brakuje 2 relacji. Jakie tabele mógłbym jeszcze dodać

Tutaj masz przykład. Jest to jedno z najprostszych kolokwium zaliczających laboratoria z Baz Danych na WAT.
Jest to model konceptualny bazy danych a nie fizyczny, więc mam nadzieję, że zrozumiesz to, bo to są podstawy podstaw.
Po drugie, proszę Cię użyj jakiejś normalnej notacji graficznej :)
Polecam najpierw model konceptualny abstrahujący od konkretnego SZBD, a potem fizyczny pod konkretny engine.
Więc nie sugeruj się mocno ale masz jakiś przykład:
user image

0
kamilek66 napisał(a):

Cześć wszystkim! Mam nadzieje, ze pomożecie mi przy robieniu bazy danych. Projekt jest do szkoły, musi mieć 8 relacji. Niechaj będzie on o firmie kurierskiej. Jak na razie mam http://ifotos.pl/zobacz/Bazaaapng_wpaepew.png Brakuje 2 relacji. Jakie tabele mógłbym jeszcze dodać

Po drugie kolegą w modelu fizycznym relacją jest tabela. Więc brakuje Ci jednej tabeli (relacji). Zgadza się ?

0

@up
Okej :) Fajnie ze mnie poinformowałeś o tym ;> w takim razie mam juz wszystko.

Dziękuje Wam za pomoc :>

0
kamilek66 napisał(a):

@up
Okej :) Fajnie ze mnie poinformowałeś o tym ;> w takim razie mam juz wszystko.

Dziękuje Wam za pomoc :>

To zrób model konceptualny w jakieś normalnej notacji i podeślij :)

0
kamilek66 napisał(a):

Typ przesyłki to np. Priorytet Ekspres :D. jeżeli dam w oddzielnej tabeli to bedzie relacja 1 do 1 a to chyba herezja :>

Jak najbardziej herezja, bo nie ma czegoś takiego jak relacja 1 do 1. 1 do 1 to może być powiązanie.

0
somekind napisał(a):
kamilek66 napisał(a):

Typ przesyłki to np. Priorytet Ekspres :D. jeżeli dam w oddzielnej tabeli to bedzie relacja 1 do 1 a to chyba herezja :>

Jak najbardziej herezja, bo nie ma czegoś takiego jak relacja 1 do 1. 1 do 1 to może być powiązanie.

Prościej.
Konkretny typ przesyłki może mieć wiele przesyłek. Przesyłka może być jednego typu.
Po drugie jeśli przesyłka nie może istnieć bez typu to trzeba to pokazać na wiązaniu.
Więc
Przesyłka N-1 TypPrzesyłki.

1

Czyżby na WAT projekty u Koszeli zostały rozdane :3?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1