Wyszukiwanie pełnotekstowe słabo wyszukuje

0

Witam. Zrobiłem wyszukiwarkę treści z postów, ale bardzooo słabo wyszukuje (aż juz chyba wolę tego LIKE dać niż oddać do użytku userom takie "coś"...). Wiem, że od min. 4 znaków wyszukuje (można zmienić), tabela MyISAM, index dla pola dodany, typ pola VARCHAR, wyszukuje z tym parametrem WITH QUERY EXPANSION (widać, że szału to on nie robi...), postów w calej tabeli około 20, ale wyszukuje tylko z postów danego uzytkownika więc jest to kilka postów na chwilę obecną. Przykładowo mam posty o treści: "samochodówka", "samochód Evo IX" - po wpisaniu 'samoch' albo 'samo' nic nie wyszukuje, a jak wpisze 'samochód' to wyszkuje tylko ten 2 post o treści "samochód Evo IX", albo posty o treści "helo!", "heloween" i po wpisaniu 'helo' wyszukuje tylko ten 1 post o treści "helo!". Da radę coś więcej z tym zrobić? Na razie nie chcę instalować żadnych modułów pod pełnotekstowe wyszukiwanie.

Z góry dziękuję za wskazowki.

0

index fulltext założyłeś?

0

tak założyłem, ale przy nim w kolumnie "Moc" nic nie pokazuje - puste pole, i "Metoda porównywania napisów" także puste

// EDIT
dałem opcję "Napraw tabelę" i teraz pokazuje "Moc" - 1, ale "Metoda ..." dalej nie widać - może to nie ma nic wspólnego ale wolę napisać

Może trzeba wyczyścić tabelę z danych? Indeks dopiero niedawno założyłem a posty juz wcześniej były w tej tabeli.

0

ktoś coś? (przepraszam za double)

0

Próbowałeś konstrukcji z % ? Czyli 'samoch%' ?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0