Mysql - select z ORDER BY ASC LIMIT

0

Mam tablice w której zapisywane sa zgłoszenia userów na której ma juz dwa indexy poza kluczem głównym. Jeden index jest na polu "typ" i to po nim robię najczęściej selecty:

SELECT * FROM zgloszenia WHERE typ= 1 ORDER BY timeASC LIMIT ....

Zwracany wynik ma być sortowany po polu "time" typ date-time. Będzie dużo częstych wpisów (Insertów) do tej tabeli i dużo takich selectów jak powyżej.
Pytanie brzmi czy założenie indexu na "time" przyspieszy mi działanie selectów czy też dodatkowy index i jego przebudowywanie przy nowych insertach nie będzie bardziej zamulał niż ewentualne korzyści wydajnościowe przy selectach jakie mógby ze soba nieść?
Przypominam że będzie to juz trzeci index na tej tabeli poza kluczem głównym.

0
Stary Gary napisał(a):

Będzie dużo częstych wpisów (Insertów) do tej tabeli i dużo takich selectów jak powyżej.

Ile to jest "dużo"?

0

założenie na time nie przyśpieszy zamienienie indeksu na typ na indeks na typ, time powinno przyśpieszyć

0

poza tym
select * from tabela
wybiera Ci wszystkie rekordy (o czym zapewne wiesz) natomiast z mojego doświadczenia wynika, że lepiej jest wskazać w zapytaniu interesujące Cię pola - ma to większe znaczenie przy tabelach o dużeli liczbie kolumn.

0
fourfour napisał(a):
Stary Gary napisał(a):

Będzie dużo częstych wpisów (Insertów) do tej tabeli i dużo takich selectów jak powyżej.

Ile to jest "dużo"?

W ciągu dnia to może być np. jeden insert na 10 sec. przez 12 godzin a jeśli chodzi o selecty to może być 1 na sekundę przez 12 h dziennie. Tabela będzie się szybko rozrastała z tym że selecty będą brały po 30 kolejnych wyników maksymalnie (stronnicowanie).

0
MiM1 napisał(a):

poza tym
select * from tabela
wybiera Ci wszystkie rekordy (o czym zapewne wiesz) natomiast z mojego doświadczenia wynika, że lepiej jest wskazać w zapytaniu interesujące Cię pola - ma to większe znaczenie przy tabelach o dużeli liczbie kolumn.

No właśnie tu tez nie jestem pewien jak zrobić. Tabela ma 33 kolumny (trochę dużo) ale w standardowym selekcie potrzebowałbym wybrać z nich jakieś 15 pól. Selecty będą wybierały po 30 rekordów (stronicowanie wyników). I teraz pytanie czy przypadkiem czytanie nazw 15 pól i sprawdzanie ich odpowiedników w bazie i skakanie po danych nie zajmie więcej czasu niż załadowanie od razu całych wierszy. Tym bardziej ze pozostałe kolumny będą zawierały małe dane typu varchar(30) tak więc ich wciąganie do operacyjnej nie powinno zabierać dużo czasu i pamięci.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1