Adventure Works DW2012

0

Witam serdecznie,

potrzebuję pomocy. Mam zainstalowany program Microsoft Visual Studio 2012 oraz Microsoft SQL Server 2012.

Próbuję załadować bazę Adventure Works 2012 w SQL Server Management Studio.

Wyskakuje komunikat:
The database 'AdventureWorks2012' cannot be opened because it is version 706. This server supports version 655 and earlier. A downgrade path is not supported. Could not open new database 'AdventureWorks2012'. CREATE DATABASE is aborted. (Microsoft SQL Server, Error: 948).
Adventure Works 2008 przechodzi bez problemu, ale potrzebuję Adventure Works 2012.

Wyszukałem w Internecie przyczynę tego problemu. Otóż okazało się, że nie mogę załadować tej bazy, bo mam Microsoft SQL Server 2008 (SP1), a powinna być 2012, tylko że zainstalowałem taką wersję.

Sprawdziłem, jaką mam zainstalowaną wersję serwera SQL poprzez wpisanie komendy: select @@version.

Otrzymałem:

Microsoft SQL Server 2008 (SP1) - 10.0.2531.0 (Intel X86) 
	Mar 29 2009 10:27:29 
	Copyright (c) 1988-2008 Microsoft Corporation
	Express Edition on Windows NT 6.1 <X86> (Build 7601: Service Pack 1)

Co mogę zrobić, żeby mieć Microsoft SQL Server 2012? Mimo tego, że zainstalowałem taką wersję.

Od dwóch dni nad tym siedzę i nie mogę sobie z tym poradzić.

Wcześniej miałem wersję 2008. Może nie wszystko się usunęło?

0

Jesteś pewien, że zainstalowaleś serwer w wersji 2012? Czy może tylko oprogramowanie "towarzyszące"? Może podłączasz się nie do tego serwera, co trzeba? Znajdź proces sqlservr.exe i zobacz jego właściwości - jakie tam podane są wersje oprogramowania, jaka ścieżka do serwisu?

0

Panel sterowania -> narzedzia administracyjne -> usługi. Wylacz sql server 2008 i wlacz 2012

0

Myślę, że tak. Załączam zdjęcie, co mam. Jest też Microsoft SQL Server 2008, tylko, że jest odinstalowany.

Ldr, dodałem załącznik. Które mam wyłączyć? Nie ma podanej wersji.

fourfour, całkiem możliwe, że być nie podłączam do tego serweru. Tylko jak podłączyć do innego? Dodałem zrzut właściwości sqlservr.exe.

Edit:
Mam 2 takie pliki o nazwie sqlservr.exe

Jeden: C:\Program Files\Microsoft SQL Server\MSSQL11.MSSQLSERVER\MSSQL\Binn
Drugi: C:\Program Files\Microsoft SQL Server\MSSQL10.SQLEXPRESS\MSSQL\Binn

1

Masz tam daw serwery w tym jeden Express - i to na pewno jest wersja 2008 i nawet nie R2...
Pokaż lepiej jak się łączysz do tego serwera, bo na pewno łączysz się do instancji o nazwie SQLEXPRESS a powinieneś do MSSQLSERVER

0

Racja, łączyłem się do tego serweru o nazwie 1-KOMPUTER\SQLEXPRESS (bez problemu przechodzi).
Przed chwilą wpisałem 1-KOMPUTER\MSSQLSERVER i niestety nie mogę się połączyć.

2

Sprawdź czy masz uruchomioną instancję i czy ona pozwala na zdalne logowanie...
Odpal Start->Microsoft SQL Server 2012->Configuration Tools->SQL Server Configuration Manager
I sprawdź konfigurację swoich serwerów, a przede wszystkim czy usługi działają, a tak to wygląda u mnie:
user image

0

Ja mam tak.

Czyli wygląda na to, że jest ok? Tylko czemu nie mogę się połączyć?
Czy podczas instalacji nie trzeba było nic tam wpisywać? Z tego co pamiętam, to nic nie wpisywałem, tylko wybrałem opcję default instance.

EDIT:
Wciąż bez skutku. Kombinuję, myślę i nic :(

1
saszaw900 napisał(a):

Ja mam tak.
Czyli wygląda na to, że jest ok? Tylko czemu nie mogę się połączyć?

Bo łączysz się nie do tej instancji, co trzeba...

Czy podczas instalacji nie trzeba było nic tam wpisywać? Z tego co pamiętam, to nic nie wpisywałem, tylko wybrałem opcję default instance.

Na pewno? A ten 2008 to tez DefaultInstance?
Zastopuj serwis SQLEXPRESS i podłącz się do 1-KOMPUTER - po prostu.

EDIT:
Wciąż bez skutku. Kombinuję, myślę i nic :(

Coś słabo kombinujesz ;-)
Poza tym, jak w SQL Server Management Studio łączysz się do bazy danych, to masz dialog logowania.
Wybierz że sobie z z ComboBox "Server name" opcję "Browse for more" i poszukaj swojego serwera...
user image

0

2008 to musiałem coś wpisywać (chyba wpisałem SQLEXPRESS), a przy instalacji 2012 wybrałem opcję default instance.

Do wyboru są 2 serwery: 1-KOMPUTER\SQLEXPRESS oraz 1-KOMPUTER. Na serwerze 1-KOMPUTER zadziałało, dało się załadować bez problemu bazę Adventure Works 2012 :) Wielkie dzięki za pomoc :)

Przeczuwam, że na pewno napotkam na jakiś błąd (choć mam nadzieję, że nie), to będę tutaj pisał :)

I teraz mam najważniejsze pytanie. Czemu przy tworzeniu widoku na źródło danych (Data Source Views) nie ma hierarchii tak jak np. DimProduct czy DimGeopraphy?

Właśnie takie hierarchie są mi potrzebne.

Chyba, że te hierarchie są w bazie Adventure Works DW2012, a nie Adventure Works 2012?

U mnie takie hierarchie są (w załączniku).

1
saszaw900 napisał(a):

2008 to musiałem coś wpisywać (chyba wpisałem SQLEXPRESS), a przy instalacji 2012 wybrałem opcję default instance.

Do wyboru są 2 serwery: 1-KOMPUTER\SQLEXPRESS oraz 1-KOMPUTER. Na serwerze 1-KOMPUTER zadziałało, dało się załadować bez problemu bazę Adventure Works 2012 :) Wielkie dzięki za pomoc :)

Bo to jest właśnie instancja domyślna - można się do niej podłączyć podając po prostu nazwę/IP/cokolwiek (dopuszczonego) komputera, na którym silnik MSSQL stoi.

Przeczuwam, że na pewno napotkam na jakiś błąd (choć mam nadzieję, że nie), to będę tutaj pisał :)

I teraz mam najważniejsze pytanie. Czemu przy tworzeniu widoku na źródło danych (Data Source Views) nie ma hierarchii tak jak np. DimProduct czy DimGeopraphy?

Właśnie takie hierarchie są mi potrzebne.

Chyba, że te hierarchie są w bazie Adventure Works DW2012, a nie Adventure Works 2012?

Niestety nie mam pojęcia o czym piszesz... a zgadywać nie będę.

0

Źle napisałem, nie hierarchie, tylko atrybuty. Problem się rozwiązał - potrzebna była baza Adventure Works DW2012.

Kolejny problem, tym razem w Microsoft Visual Studio po kliknięciu Deploy nie mogę połączyć się z bazą. We właściwościach w polu Server mam wpisane "1-KOMPUTER".

user image

Po diploywaniu wyskakuje komunikat:

The project could not be deployed to the '1-KOMPUTER' server because of the following connectivity problems :  A connection cannot be made. Ensure that the server is running.  To verify or update the name of the target server, right-click on the project in Solution Explorer, select Project Properties, click on the Deployment tab, and then enter the name of the server.	
0

Moim zdaniem masz dokładnie ten sam problem co wcześniej, tylko, że tak powiem, w innym miejscu.
Ja niestety nie jestem specem od "diploywania" w VS.NET czegokolwiek, tak więc nie pomogę.

0
wloochacz napisał(a):

Moim zdaniem masz dokładnie ten sam problem co wcześniej, tylko, że tak powiem, w innym miejscu.
Ja niestety nie jestem specem od "diploywania" w VS.NET czegokolwiek, tak więc nie pomogę.

Rozumiem, ale dziękuje, że próbujesz mi pomagać.

Nie da się sprawdzić, jaką mam nazwę serwera? Jest to ważne, bo muszę zbudować kostkę OLAP i z tego mam zaliczenie. Tak bez tego nic nie zrobię. Potem z zakładki Browser muszę przejść do Excela. W tym potrzebne jest połączenie z bazą danych :(

0

VS uruchamiasz jako administrator?

0
somekind napisał(a):

VS uruchamiasz jako administrator?

Tak oczywiście.

Edit:
Udało mi się połączyć się z MSSQLSERVER w Microsoft SQL Management Studio. Wpisałem tak 1-KOMPUTER\MSSQLSERVER,1433 i zadziałało.

Spróbuję teraz w Microsoft Visual Studio i modlę się, żeby się udało.

Ehhh nie udało się. Nawet jak wpiszę 1-KOMPUTER\SQLEXPRESS albo 1-KOMPUTER\MSSQLSERVER,1433 lub cokolwiek, to i tak występuje taki sam błąd.

Mi się wydaje, że nie mogę się połączyć, bo nie mam usługi Analysis Services w Sql Server Configuration Manager. Co teraz zrobić, żeby ta usługa była?

1

W sumie racja, skoro to jakieś OLAPy, to pewno oparte na Analysis Services. W takim razie, musisz je doinstalować.

0
somekind napisał(a):

W sumie racja, skoro to jakieś OLAPy, to pewno oparte na Analysis Services. W takim razie, musisz je doinstalować.

Może głupie pytanie, ale jak to doinstalować? W Internecie trzeba poszukać? Podczas instalacji wszystkie pozycje zaznaczyłem, no nie pamiętam, czy był Analysis Services.

Zauważyłem, że podczas instalacji nie ma Analysis Services :(. Zatem skąd pobrać?

0

W instalatorze SQL Servera masz pozycję Analysis Services. Jaką wersję SQL Server instalowałeś?

0

SQL Server 2012, a dokładnie to zainstalowałem Microsoft® SQL Server® 2012 Service Pack 1 (SP1) Express

Z tej stronki: http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=35579 (Plik: SQLEXPRADV_x86_ENU.exe)

No tam jest kilka plików do wyboru. Może nie ten zainstalowałem?

1
saszaw900 napisał(a):

SQL Server 2012, a dokładnie to zainstalowałem Microsoft® SQL Server® 2012 Service Pack 1 (SP1) Express
Z tej stronki: http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=35579 (Plik: SQLEXPRADV_x86_ENU.exe)
No tam jest kilka plików do wyboru. Może nie ten zainstalowałem?

SSAS nie jest składnikiem wersji Express, trzeba mieć wyższą wersję SQL Servera...
Jeżeli jesteś studentem, to może masz dostęp do wersji Academic czy jakoś tak.
A jak jesteś programista, to postaraj się o wersję Developer Editon.

0

Kurde, zaraz padnę. Znowu trzeba będzie się pomęczyć :( Siedzę nad tym już od 4 dni.

Jeszcze nie mam w tym większego doświadczenia, więc student. Mógłbyś podać dokładną nazwę tej wersji Academic?
SQL Server 2012 Academic czy jak?

Może jest jakiś trial? Nie potrzebuję tego programu na dłuższy czas.

0

Masakra z Tobą... wybierz wersję Developer:
https://www.dreamspark.com/Product/Product.aspx?productid=83
Musisz się zarejestrować w programie, ale nie znam szczegółów bo mnie to nie dotyczy; ja jestem w programie MS BizSpark.
Poza tym, zawsze możesz się dopytać na swojej uczelni.

PS.
Jak Ty chcesz skończyć jakiekolwiek studia, jak nie potrafisz znaleźć informacji?
Google nie boli, poważnie...
I jeszcze matura, którą żeby zdać trzeba napisać na minimum 30% - KPINA!

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1