Mam 3 tabele, są one w relacji
1 jest w relacji do 2 w ManyToOne
2 jest w relacji do 3 w ManyToOne

Chciałbym napisać selecta nieważne czy przy pomocy hql czy korzystając z zapisu Criteria ale chciałbym mieć warunki np:

select * gdzie cos z tablei 1 > X, wiem jak się dobra do 2 tabeli

napisałem tak:
	Criteria crit = session().createCriteria(ElementOrder.class);
		crit.createAlias("order", "o");
		crit.add(Restrictions.eq("o.date", "2014-02-12"));
		
		
		return crit.list();

ale tutaj odwołuje się do 2drugiej tablei a co z pierwszą jak do niej dotrzeć?

Ok rozwiązałem swój problem,
polegał na tym, że źle zabrałem się za jego rozwiązanie i zamist próby dostępu z ostatniej tabeli wymyśliłem aby dostawać się od pierwszej w 3 osobnych zapytaniach po koleii do 2 i pniej do trzeciej,
w ten sposób będę miał zawsze dostęp do potrzebnych danych przed krokiem w którym będe ich potrzebował, na razie wymyśliłem to rozwiązanie, jak zakodze to postaram się wrzucić