Czy dobre rekordy w bazie danych?

0

Witam,

Mam do stworzenia prostą bazę w accessie na zaliczenie przedmiotu na studiach, jestem laikiem w tych sprawach więc proszę o wyrozumiałość.
Baza do procesu: Gość wchodzi na stronę, wpisuje kod pocztowy, jeśli kod pocztowy jest OK to przechodzi do strony rejestracji, gdzie powstaje konto do logowania i gdzie wpisujemy dane osobowe. Następnie pojawia się lista produktów, wybieramy, potem formularz dostawy i płatności. Mam tutaj ustanowić relacje, jeśli chodzi o dostawę to konsultowałem z babką i powiedziała, że może być tak, do płatności się przyczepiła (pierwotnie miałem tabele platnosci z rekordami (klucz IdPlatnosci, Id Zamowienia, TerminPlatnosci,Nr Konta, SposobPlatnosci, Kwota polaczone relacja wielu do jeden z zamowieniem), powiedziala, ze tutaj nie moze byc relacji 1:wielu bo jedno zamówienie to jedna płatność i za dużo chce upchać w tabeli platności, mam rozbić to na dwie tabele), tak się zastanawiam nad tym i wymyśliłem coś takiego:

user image

Czy jest to poprawne? Z góry dzięki za wszystkie komentarze. Pozostała część bazy danych jest dobrze zrobiona.

0

DaneKontrahenta + Kontrahent + KontoDoLogowania
połączyć w jedną tabelę - i tak tworzą spójną całość i są połączone 1:1

Tabela Zamowienie z tabelą Dostawa nie może być połączona wiele:1. Dane zamówienie zawozisz pod różne adresy? A jakie dokumenty zawozisz pod każdy z adresów? Dzielisz fakturę na części?
Na moje te dwie powinny byc polaczone w jednosc.

PlatnoscDane powinna byc polaczona z PlatnoscZrealizowana w jedna tabelę

PlatnoscDane powinna byc polaczona z Zamowienie wiele:1 (wiele płatności do jednego zamówienia/faktury). Gdyby tak nie było, to nie można by było realizować 'transakcji wiązanej' :) np. płacić częściowo bonami i resztę pieniędzmi, bądź część kartą, a reszta gotówką (bo np. limit na karcie)

0
Marcin.Miga napisał(a):

DaneKontrahenta + Kontrahent + KontoDoLogowania
połączyć w jedną tabelę - i tak tworzą spójną całość i są połączone 1:1

Tabela Zamowienie z tabelą Dostawa nie może być połączona wiele:1. Dane zamówienie zawozisz pod różne adresy? A jakie dokumenty zawozisz pod każdy z adresów? Dzielisz fakturę na części?
Na moje te dwie powinny byc polaczone w jednosc.

PlatnoscDane powinna byc polaczona z PlatnoscZrealizowana w jedna tabelę

PlatnoscDane powinna byc polaczona z Zamowienie wiele:1 (wiele płatności do jednego zamówienia/faktury). Gdyby tak nie było, to nie można by było realizować 'transakcji wiązanej' :) np. płacić częściowo bonami i resztę pieniędzmi, bądź część kartą, a reszta gotówką (bo np. limit na karcie)

Dziękuję za pomoc. Problem w tym, ze wszystko co opisałem zostało sprawdzono przez babke i jest ok. Jeśli chodzi o dostawę to wydaje mi się, że jest ok gdyż kontrahent może wysyłać zamówienia pod inny adres i niestacjonarny, gdyby dostawa była za duża to wtedy jest dostarczane dwa razy, tak samo gdyby był brak jakiegoś produktu. Co do płatności to powiedziała mi ze przegialem i mam rozbić to na dwie tabele i koniecznie relacja 1:1 bo jedno zamówienie jedna płatność tak mamy przyjac. Czy zgodnie z powyższym wszystko jest ok?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1