Łączenie wyniku do jednego wiersza

0

Mam pytanie dotyczące łączenia wyniku do jednego wiersza: zapytanie SELECT daje mi pięć rekordów, a ja chciałbym je wszystkie wyświetlić w polu tekstowym na formularzu. Czy jest jakaś możliwość zrobienia tego?

0

Może operatorem + ? :)

0

Ja widzę tu dwa rozwiązania
Albo w programie robisz pętlę, która przejdzie po tych rekordach i sklei daną kolumnę do jednej zmiennej
albo zrobić funkcję, która sklei te rekordy i zwróci już wartości sklejone.
Nie napisałeś o jaką serwer chodzi. Moja funkcja działa na MSSQL Server 2008

CREATE FUNCTION [dbo].[Fodbiorca] (@nazwisko VARCHAR(50))     
RETURNS VARCHAR(500)    
AS    
BEGIN    
   
DECLARE  @kilka_rekordow VARCHAR(500)    
SELECT @kilka_rekordow = ISNULL(@kilka_rekordow+', ','') + ISNULL(odbiorca.nazwisko,'')+' '+ISNULL(odbiorca.imie,'') +LTRIM(RTRIM(' '+ISNULL(odbiorca.nazwa,'')))   
   
FROM Odbiorca          
WHERE odbiorca.nazwisko LIKE '%'+@nazwisko+'%'   
 
RETURN  @kilka_rekordow   
   
END  

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1