wspólna wartość rekordu

0

Witam,
Głowię się już nad tym 3 dzień. Może ktoś ma jakieś rozwiązania.
Cel:

  • kilka rodzajów przesyłki
  • klika rodzajów płatności

Wydaje mi się sensowną próbą to:

Id id_produkt id_dostawa
1 pralka_1 kurier
2 pralka_1 poczta-polska
3 żelazko_2 kurier
4 żelazko_2 poczta-polska
5 żelazko_2 inpost

to ta sama pralka 2 razy i to samo żelazko 3 razy z różnymi rodzajami przesyłki. oczywiście w bazie są numery dla id tu podałem nazwy by łatwiej wytłumaczyć

i teraz mam dla:
pralki: kurier, poczta
żelazko: kurier, poczta, inpost

jak zadać pytanie myqsl by znalazł wspólną wartość id_dostawa dla pralki_1 i żelazka_2.
Odp dla tego przykładu powinna być kurier i poczta-polska

A może ktoś ma jakieś inne rozwiązanie? do tego jeszcze muszę dodać rodzaje płatności

0
select * from tabela t1, tabela t2 where t1.id_dostawa = t2.id_dostawa
0

dziękuję za szybką odpowiedź ale nie rozumiem tego, możesz to jakoś opisać?

0

To są absolutne podstawy SQL-a, odsyłamy do pierwszego, lepszego kursy SQL-a w Internecie.

0

Chodzi mi o to ze to jest 1 tabela, nie dwie

0
charzak napisał(a):

Chodzi mi o to ze to jest 1 tabela, nie dwie
no i? A kto ci broni odwołać się do niej dwa razy?

0

Możesz zrobić na jednej tabeli...

SELECT id_dostawa FROM tabela GROUP BY id_dostawa HAVING Count(DISTINCT id_produkt)>1

To też podstawy, więc też nie będę tłumaczył :)

0

o właśnie tego mi brakowało, zamias >1 wstawiam >=(SELECT count(DISTINCT produkt) as id FROM test_aaa) i jest elegancko dzięki

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1