Baza Danych prosty projekt

0

Bardzo proszę o pomoc w tym (prostym) projekcie bazy danych. Wiem ,że na 100% diagram erd był źle więc go nie załączyłem

1.Cel i założenia przedsięwzięcia:
Celem projektu jest stworzenie systemu bazodanowego dla prywatnej przychodni stomatologicznej w celu usprawnienia pracy i ułatwienie identyfikacji pacjentów i ich wcześniejszych zabiegów. System domyślnie jest przeznaczony dla wszystkich pracowników tej przychodni czyli dla stomatologa i pielęgniarki.

  1. Szczegółowa analiza wycinka rzeczywistości:
    Prywatna przychodnia stomatologiczna (dalej zwana "przychodnia") ma być modelem działającej firmy w której pacjent może uzyskać wszystkie usługi jakie udostępnia.
    Proces uzyskiwania usługi w tej przychodni jest następujący. Każdy z pacjentów przedstawia swoje pełne dane (lub ID) w celu uzyskania przeszłych zabiegów lub w celu zarejestrowania nowego pacjenta. W bazie danych będą się znajdować wszystkie zabiegi jakie miał w przeszłości pacjent i jego uczulenia , choroby i inne rzeczy mogące wpłynąć na proces leczenia. W bazie znajdować się też będzie wszystkie usługi jakie będzie świadczyć ta przychodnia. Z bazy danych może korzystać pielęgniarka i stomatolog.
    3.Definicja Kategorii:
    Na podstawie analizy wycinka rzeczywistości zostaną określone następujące kategorie w systemie bazy danych :
    1.Pacjent
    2.Zabieg 3. Przychodnia

KAT/001 Pacjent
Opis: Kategoria Pacjent przechowuje informacje o konkretnym kliencie , któremu kiedykolwiek w tej przychodni przeprowadzono jakiś zabieg.
IDP - numer identyfikujący Pacjenta
Imię - imię Pacjenta
Nazwisko - nazwisko Pacjenta
Adres – adres zamieszkania pacjenta
KAT/002 Zabieg
Opis: Jest to lista wszystkich zabiegów jakie moga być przeprowadzone w tej przychodni.
idZabieg - numer identyfikujący zabieg
nazwa - nazwa zabiegu
opis - opis zabiegu
cena - cena zabiegu
KAT/003 Przychodnia
Opis: Nazwa przychodni , imię i nazwisko stomatologa

  • NazwaP – Nazwa przychodni
  • Adres – Adres przychodni
  • ImieS – imię stomatologa
  • NazwiskoS – nazwisko stomatologa
  1. Reguły Funkcjonowania

  2. Nr pacjenta jest unikalny

  3. Nr zabiegu jest unikalny

  4. Wymagania funkcjonalne:
    Podstawowe wymagania od bazy danych to:
    • prowadzenie ewidencji pacjentów oraz ich zabiegów,
    • prowadzenie ewidencji listy możliwych zabiegów i modyfikowanie jej poprzez dodanie nowych zabiegów i usuwanie już nie prowadzonych zabiegów,

  5. Opisy operacji
    TRA/001 Dodanie nowego pacjenta
    -System nadaje unikalny numer

  • wprowadzenie imienia
  • wprowadzenie nazwiska
  • wprowadzenie adresu
    TRA /002 Dodanie nowego zabiegu
  • System nadaje mu unikalny numer
  • Wprowadzenie nazwy zabiegu
  • opisanie zabiegu
  • wprowadzenie ceny zabiegu

TRA /003 Sprawdzenie jakie zabiegi miał pacjent

  • użytkownik podaje IDP pacjenta
    -system podaje nazwę zabiegów i daty kiedy się odbyły
    TRA /004 Dodanie nowe zabiegu do pacjenta
  • stomatolog podaje IDP
    -Stomatolog podaje id zabieg
    -system dodaje datę zabiegu

7.Encje
ENC/001 Pacjent
Atrybut Opis Atrybutu Typ atrybutu
IDP numer identyfikujący Pacjenta Ciąg cyfr
Imię imię Pacjenta Ciąg liter
Nazwisko Nazwisko Pacjenta Ciąg liter
Adres Adres Pacjenta Ciąg znaków

Klucz główny : IDP
Klucz kandydujący : IDP

ENC/002 Zabieg
Atrybut Opis Atrybutu Typ atrybutu
idZabieg numer identyfikujący zabieg Ciąg cyfr
nazwa nazwa zabiegu Ciąg liter
opis opis zabiegu Ciąg liter
cena cena zabiegu Ciąg cyfr
Klucz główny : idZabieg
Klucz kandydujący : idZabieg

ENC/003 Przychodnia
Atrybut Opis Atrybutu Typ atrybutu
NazwaP Nazwa przychodni Ciąg znaków
Adres Adres przychodni Ciąg znaków
ImieS imię stomatologa Ciąg liter
NazwiskoS nazwisko stomatologa Ciąg liter

Klucz główny : NazwaP
Klucz kandydujący : Adres
8.Związki pomiędzy encjami
Uczęszcza( Pacjent (0,N), Przychodnia(1,1) )
Obsługuje (Stomatolog (1,1) , Przychodnia (1,1) )
Miał ( Pacjent (0,N) ,Zabieg (1,N) )
Leczy ( Pacjent ( 0,N) , Stomatolog(1,1) )

9.Diagram ERD

11.Schemat bazy danych
Pacjent (IDP ,Imię ,Nazwisko, Adres, NazwaP)
Zabieg ( idZabieg , nazwa, opis,cena)
Pacjent_Zabieg ( #IDP ,#idZabieg ,idZab, data) niezgodnie z diagramem, podpowiedź.schemat dobry, ale wcześnie diagram zły
Przychodnia ( NazwaP ,Adres, ImieS, NazwiskoS)

2

Zapomniałeś podać budżet i termin ;)

0

To jest projekt na uzyskanie w indeksie 'zal' :) Nie miałem na zajęciach większości tego co muszę tutaj wypisać i mam z tym problemy. Dlatego proszę o pomoc. Mogę się odwdzięczyć się :) Sam nie mając na czym się wzorować mam z tym problemy. Termin chciałbym jak najszybciej. Nie dawałem tutaj diagramu erd bo wiem ,że jest źle i proszę o sprawdzenie pracy :) Mogę się odwdzięczyć się :) Tam są wszytkie podpunkty które muszę mieć tylko mi zależy na poprawie

3

Mylisz się. Ten projekt nie jest na uzyskanie w indeksie "zal" (chyba żal?). Ten projekt jest, żebyś się czegoś nauczył.

nobody007 napisał(a):

Mogę się odwdzięczyć się :)

Nie obraź się, ale podejrzewam, że ktoś na Twoim poziomie nie będzie w stanie mi "się odwdzięczyć". Chociaż... nie napisałeś, w czym jesteś dobry.

0

Wiem ,że to jest projekt bym się nauczył ale powiedz mi jakbyś się czuł jak byś czegoś nie robił lub robisz to po raz pierwszy i musisz zrobić to na 100% poprawnie ? Jestem studentem zaocznym 1 roku inf notatki mam wszystkie w zeszycie (byłem na wszystkich zajęciach) i tam nie ma 50% tego co muszę tutaj wykonać. Czy mogę spytać się wykładowcy gdzie mam błąd ? Nie , bo On przyjedzie tylko nam oceny wpisać. Brakuje mi takiej osoby która mi powie jak należy to zrobić lub nakieruje na błąd. Sam przeczytałem już wiele stron na temat projektowania baz danych i dalej nie wiem jak to zrobić :/ Nie prosiłbym o pomoc jakbym sam nie próbował. Sam nie potrafię (jeszcze) znaleźć błędów,a muszę je poprawić.

0

Ok, to kilka uwag:

nobody007 napisał(a):

W bazie danych będą się znajdować wszystkie zabiegi jakie miał w przeszłości pacjent i jego uczulenia , choroby i inne rzeczy mogące wpłynąć na proces leczenia

O zabiegach możesz znaleźć informacje, natomiast na choroby, uczulenia itd. nie widzę miejsca w tej bazie. Zresztą później w wymaganiach nie ma już o tym mowy, więc albo usuń to z pkt. 2, albo dodaj przechowywanie tych informacji.

Po co w ogóle encja "Przychodnia"? Po pierwsze nie jest w ogóle używana w żadnym scenariuszu, po drugie - co właściwie ma reprezentować? Miałoby to sens, gdybyś robił system dla jakiejś sieci przychodni, nie dla jednej; ale nawet wtedy umieszczanie danych lekarza w tej samej encji jest nienajlepszym pomysłem (chyba że ma być dokładnie jeden lekarz per przychodnia). Radzę w ogóle usunąć tę encję, zamiast tego wprowadzić coś takiego jak "Stomatolog" (id, imię, nazwisko, itd.).
Poza tym brakuje encji reprezentującej konkretny zabieg. To co masz w tej chwili to wykaz dostępnych zabiegów. Powinieneś dorzucić jakąś encję pośrednią w stylu "Zabieg_Pacjenta" (id, id_pacjenta, id_stomatologa, id_zabiegu, data, ...).

nobody007 napisał(a):

TRA /004 Dodanie nowe zabiegu do pacjenta

  • stomatolog podaje IDP
    -Stomatolog podaje id zabieg
    -system dodaje datę zabiegu

System dodaje datę zabiegu? Chyba jednak lepiej, jeśli stomatolog będzie mógł sam podjąć taką decyzję.

nobody007 napisał(a):

Uczęszcza( Pacjent (0,N), Przychodnia(1,1) )
Obsługuje (Stomatolog (1,1) , Przychodnia (1,1) )
Miał ( Pacjent (0,N) ,Zabieg (1,N) )
Leczy ( Pacjent ( 0,N) , Stomatolog(1,1) )

Uczęszcza - podobnie jak wcześniej; skoro system jest dla jednej przychodni, to wiadomo, że każdy jej pacjent do niej uczęszcza. Z drugiej strony gdyby było więcej przychodni, jeden pacjent wcale nie musiałby uczęszczać do jednej przychodni.
Obsługuje - jak wyżej.
Miał - tutaj prawie OK, tylko przy zabiegu powinno być (0,N).
Leczy - chyba dany pacjent nie musi być na stałe związany z jednym stomatologiem? Zmieniłbym tu na 0,N - w momencie rejestracji, przed wprowadzeniem jakiegokolwiek zabiegu, pacjent nie jest powiązany z żadnym lekarzem.

Tyle z rzeczy, które mi się od razu rzuciły w oczy.

1
nobody007 napisał(a):

Wiem ,że to jest projekt bym się nauczył ale powiedz mi jakbyś się czuł jak byś czegoś nie robił lub robisz to po raz pierwszy i musisz zrobić to na 100% poprawnie ?

W pracy niestety będziesz miał wiele aspektów, którychnie będziesz umiał i będziesz musiał się nauczyć samemu. Widac, że to jest stworzenie projetku całego systemu bazodanowego, więc tutaj nie masz tylko bazy danych do zrobienia, tak Mi się wydaje - no chyba ze to jest przedmiot tylko z baz danych.

1

Jestem studentem zaocznym 1 roku inf

Zrezygnuj bo marnujesz pieniądze. To o co pytasz to są absolutne podstawy, które są wymagane praktycznie na każdym stanowisku związanym z informatyką... Poza tym w czasie studiów od tej chwili w każdym projekcie będziesz pewnie musiał używać jakiejs bazy.
Dodatkowo jak juz ktoś zauważył praca kodera zwykle właśnie składa się z samodzielnego uczenia sie nowych rzeczy (i uwierz mi, że zwykle są słabiej opisane niż teoria baz danych...).
Ty jesteś po prostu leniwy bo łyknąłbyś jakąś książkę w temacie BD (może z 400-500 stron) i stuknąłbyś ten projekt od ręki.

1

"Jestem studentem zaocznym 1 roku inf notatki mam wszystkie w zeszycie (byłem na wszystkich zajęciach) i tam nie ma 50% tego co muszę tutaj wykonać." - studiowanie nie polega na wkuwaniu notatek, to raz. Dwa - szlag mnie trafia gdy czytam takie rzeczy! Skończysz studia i będziesz bezrobotnym informatykiem, którego nikt nie chce przyjąć za co najmniej 3000 zł netto miesięcznie i będziesz na to narzekał, jak dziś rzesza innych "z wyższym wykształceniem".

"Sam przeczytałem już wiele stron na temat projektowania baz danych i dalej nie wiem jak to zrobić :/ Nie prosiłbym o pomoc jakbym sam nie próbował. Sam nie potrafię (jeszcze) znaleźć błędów,a muszę je poprawić." - Gdybyś cokolwiek przeczytał, to byś wiedział jak to zrobić. A gdybyś coś sam zrobił, to byś pokazał i wtedy by można było wskazać błędy - jak wskazać błędy w czymś, co nie istnieje?

To jest chyba to pokolenie Y - zamiast samemu coś sprawdzić, poszukać, to najpierw się dzwoni do kolegi. No i oczywiście minimum "3 kilo na łapę za miecha, bo inaczej to mnie nie szanują". Ech... tylko się człowiek niepotrzebnie denerwuje.

0
noone_logged_out napisał(a):

Gdybyś cokolwiek przeczytał, to byś wiedział jak to zrobić. A gdybyś coś sam zrobił, to byś pokazał i wtedy by można było wskazać błędy - jak wskazać błędy w czymś, co nie istnieje?

Przecież wkleił, co zrobił i poprosił o wskazanie w tym błędów. Bez przesady.

1

"W pracy niestety będziesz miał wiele aspektów, którychnie będziesz umiał i będziesz musiał się nauczyć samemu. Widac, że to jest stworzenie projetku całego systemu bazodanowego, więc tutaj nie masz tylko bazy danych do zrobienia, tak Mi się wydaje - no chyba ze to jest przedmiot tylko z baz danych."

Nie , to jest wszystko co muszę zrobić.

"Zrezygnuj bo marnujesz pieniądze. To o co pytasz to są absolutne podstawy, które są wymagane praktycznie na każdym stanowisku związanym z informatyką... Poza tym w czasie studiów od tej chwili w każdym projekcie będziesz pewnie musiał używać jakiejs bazy."

Wiesz to są podstawy które powinni mnie nauczyć na zajęciach ,ale to są studia i to co jest na zajęciach odbiega od wymagań na 'zal'. Nie nauczyli mnie tam to uczyłem się w domu. Tutaj proszę o sprawdzenie/poprawę. Nie napisałem ,że pracuję jako koder (tak pracuję dlatego wybrałem studia zaoczne ,a nie dzienne więc nie wiem czemu mnie wszyscy pouczją na temat pracy -,- czytać ze zrozumieniem !)

"Ty jesteś po prostu leniwy bo łyknąłbyś jakąś książkę w temacie BD (może z 400-500 stron) i stuknąłbyś ten projekt od ręki. "

UUUU widać ,że dobrze mnie znasz -,- . To pojedziemy taką samą logiką jak twoja. Ty jesteś leniwy pracujesz od 8 do 16 potem z kumplami na piwko, basen , kino. Ja pracuję na 2 zmiany + weekendy zajęte przez studia (dojeżdżam 120km ,a kończymy różnie 17.20 lub 19) .Tak więc muszę siedzieć po nocach lub w ciągu dnia by się czegoś nauczyć (zobacz czas napisania pierwszego posta). Tutaj pojechałeś po stereotypach. Student jest leniwy , pijak..... Nie znasz mnie więc jakim prawem możesz mówić ,że jestem leniwy?

"studiowanie nie polega na wkuwaniu notatek, to raz. Dwa - szlag mnie trafia gdy czytam takie rzeczy! Skończysz studia i będziesz bezrobotnym informatykiem, którego nikt nie chce przyjąć za co najmniej 3000 zł netto miesięcznie i będziesz na to narzekał, jak dziś rzesza innych "z wyższym wykształceniem". "

A kto powiedział ,że już nie pracuję jako informatyk(lub zawód związany z informatyką)? jakbyś nie wiedział to przez nasze kochane ministerstwo edukacji tak studia zaoczne wyglądają. Na zajęciach teoretyka ,a w domu takie rzeczy masz się nauczyć robić. Dlatego chcesz b ktoś mi pomógł. Wiesz co mnie irytuje w takich osobach jak ty? Nie znasz mnie i wyciągasz pochopne wnioski ,a tutaj piszesz tylko by pohejtować. Nie lubię hejterów.

"- Gdybyś cokolwiek przeczytał, to byś wiedział jak to zrobić" i drugi twój cytat "studiowanie nie polega na wkuwaniu notatek," . Dalej idąc tym tokiem myślenia to przeczytam książki z c/c++/c# , java, VB itd i pójdę pracować jako programista bo przecież "Gdybyś cokolwiek przeczytał, to byś wiedział jak to zrobić" -,-

" A gdybyś coś sam zrobił, to byś pokazał i wtedy by można było wskazać błędy - jak wskazać błędy w czymś, co nie istnieje? A gdybyś coś sam zrobił, to byś pokazał i wtedy by można było wskazać błędy - jak wskazać błędy w czymś, co nie istnieje? "

Tak tak .. To co jest w pierwszym poście skopiowałem od innych -,-. Znajdź mi taką bazę danych ,jak nie znajdziesz to wiedz ,że jesteś hejterem. Nie widziałem twojej twarzy więc nie będę gadał z osobą która jest botem lub nie istnieje.

"To jest chyba to pokolenie Y - zamiast samemu coś sprawdzić, poszukać, to najpierw się dzwoni do kolegi. "

To jest pierwsza rzecz którą proszę o pomoc. I tak według twojej logiki po co jest to forum ? Żeby się pytać ,a nie samemu sprawdzić ? To więc czemu jesteś na tym forum skoro to się sprzecza z twoją logiką ?

Hrypa dziękuję za pomoc . Trochę to się nie zgadza z moimi założeniami ale masz rację i wiem co muszę poprawię :)

I dodam jeszcze jedno . Tutaj już nie będę wchodził bo prosząc o pomoc osobie której sprawdzenie tego zamie 5min będę otrzymywał stereotypowe hejty (student -> leń , student -> niepracuje). Dziękuję bardzo za takie coś. Chcecie mnie hejtować proszę bardzo.

2
nobody007 napisał(a):

Ja pracuję na 2 zmiany + weekendy zajęte przez studia (dojeżdżam 120km ,a kończymy różnie 17.20 lub 19)

Pogratulować... jak żeś się w to wpakował? Żona, dzieci, mieszkanie? Jeśli tak, to mogłeś poczekać z planowaniem rodziny aż będziesz na to gotowy. Mój współpracownik w Holandii codziennie do pracy zawalał z Rotterdamu samochodem 111km. Nieźle się przy tym trzymał ;)

nobody007 napisał(a):

A kto powiedział ,że już nie pracuję jako informatyk(lub zawód związany z informatyką)?

To jakim cudem zarabiasz tak mało, że musisz pracować na dwie zmiany? Przenieś się do miasta w którym studiujesz, znajdź tam pracę, w której nie będziesz musiał zawalać na dwie zmiany.

nobody007 napisał(a):

Nie znasz mnie więc jakim prawem możesz mówić ,że jestem leniwy?

Powiedzmy tak... nie jesteś leniwy, ale byłeś leniwy. Zamiast przez beztroskie lata swojego życia się uczyć, to teraz stawiasz na to, że studia dadzą Ci całą wiedzę jaką powinieneś mieć. Przespałeś, to teraz cierp i zwalaj winę na system edukacji.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1