Access 2003 - matura z informatyki = problem

Odpowiedz Nowy wątek
2013-03-12 20:53
0

Witam! Zbliża się matura, wziąłem się za accessa i mam z nim problem :/... SQL nie znam żeby klepać z palca, próbuje wszystko wyklikać. Jeżeli byłby ktoś tak dobry i wytłumaczył mi jak chłopu na miedzy w jaki sposób działa "Gdzie" i "Wyrażenie" z wiersza Podsumowanie przy tworzeniu kwerendy? Czemu w wyrażeniu nie mogę zrobić coś takiego:
Wyr2: Policz([Uczniowie]![imie] Like "*a")
Próbuję policzyć ile jest uczniów o imieniu kończącym się na literę a.

Ogólnie nie jest najgorzej z moim accessem ale wykładam się na poleceniu typu:
Podaj ile w każdej z klas jest chłopców i dziewczyn... no spoko dodaje pole klasa dodaje pole pleć, odpalam podsumowanie, dla pola klasa biorę "grupuj według" i dalej nie wiem jak to mam zrobić... dam warunek Like "m" w polu płeć, to agregat Policz nie zadziała... Jak mam rozwiązać taki przypadek? :/ Mogę oczywiście podzielić to na 2 kwerendy, dać pole klasa(grupuj według), pleć(warunek like "m"), ponownie pole płeć(Policz), ale czy takie rozwiązanie jest ok na maturze? Nie oczekują ode mnie czegoś więcej? Pytanie pewnie banał dla Was, jeżeli ktoś nie ma aktualnie accessa to kod SQL tez ostatecznie może być - postaram się coś wywnioskować. Pozdro


non omnis moriar i tyle :-)

Pozostało 580 znaków

2013-03-14 20:18
0

Witajcie, to mój pierwszy post na tym forum. Odświeżam i dołączam się do pytania, bo mam podobny problem. Gdyby ktoś mógł się w tej kwestii wypowiedzieć, byłoby miło. Dzięki z góry za poświęcony czas :D Pozdrawiam

Pozostało 580 znaków

2013-03-14 21:58
0

Jak chcecie pobrać z tabeli Uczniowe ilość uczniów kończących się na literę "a", to:

SELECT Count(ID_Ucznia) FROM Uczniowe WHERE Uczniowie.Imie LIKE '%a'

Podaj ile w każdej z klas jest chłopców i dziewczyn...

select k.ID_Klasy, k.ilosc_uczniow as MAXX, k.ilosc_uczniow - ( select COUNT(ID_Ucznia) from Uczniowe where ID_Klasy=k.ID_Klasy AND plec='kobieta') As Kobiety, k.ilosc_uczniow - ( select COUNT(ID_Ucznia) from Ucznowie where ID_Klasy=k.ID_Klasy and plec='mezczyzna' ) AS Mezczyzni From Uczniowie

Nie sprawdzałem, ale coś w ten deseń. Zresztą jedna klasa może posiadać wiele uczniów i jeden uczeń może uczęszczać do wielu klas? Na pewno w skrajnych przypadkach tak. Także pewnie lekki JOIN by tu jeszcze doszedł. Jak masz strukturę tabeli to ją podaj to się zrobi.

Pzdr.

Pozostało 580 znaków

2013-03-14 22:51
0

http://www.cke.edu.pl/index.p[...]iew&id=921&Itemid=307
informatyka, poziom rozszerzony cz2. zadanie 6.
Bylaby mozliwosc rozwiazania tego w excelu?


non omnis moriar i tyle :-)

Pozostało 580 znaków

2013-03-14 23:02
0

Można, ale jak to Ty już sam poszukaj ;)

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0