Data i godzina - oracle

0

Chciałbym, żeby wyświetliło: 05.06.2011 11:10

Wpisuję tak: select to_date('05.06.2011 11:10', 'DD.MM.YYYY HH:MI') from dual;

to mi się wyświetla tylko datę: 11.06.05 w innym formacie, a czasu nie ma.

Dlaczego? Źle napisałem?

0

to_date służy do konwersji stringa do daty. Konwertujesz "05.06.2011 11:10", a potem wyświetlasz (w domyślnym formacie) tę datę. Nie do końca rozumiem, co chcesz zrobić - skoro masz już ten string, to go po prostu wypisz: select '05.06.2011 11:10' from dual. Natomiast do formatowania daty służy funkcja to_char.

0

Chodzi o to, że mam dodać do tabeli nowy wiersz: godzinę. Problem w tym, że wyświetla tylko datę.

insert into film (godz_roz, godz_zak) VALUES (to_date('10:30', 'HH:MI'), to_date('11:00', 'HH:MI'));

Aby dodać godzinę, właśnie służy do tego funkcja to_date. Zamiast wyświetlania godziny, wyświetla datę, której nie napisałem. To dlaczego tak się dzieje?

Jeśli dodam datę oraz godzinę, to i tak wyświetli datę. A co z godziną? W internecie jest wiele przykładów, że umieszcza się w funkcji to_date - datę i godzinę.

0

Możesz zapisać tylko czas, ale pole musi być varchar2, nie date. Jeżeli będzie date, wtedy zapiszesz zawsze z datą, ale możesz wyciągać czas za pomocą extract.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1